artikel

Wat is matcha thee?

Café 559

Het is één van de thee-trends voor 2017. Matcha thee. Maar wat is het en wat kun je er mee in je horecabedrijf? Misset Horeca zet het op een rij.

Wat is matcha thee?

‘Je ziet een ontzettende ontwikkeling in smaken. Groene thee heeft al de markt veroverd, nu is het kruidenthee. Bijvoorbeeld gemberthee. Maar ook matcha, een groene poeder gemaakt van vermalen theebladeren uit Japan, is sterk in opkomst. Superfoods raken steeds meer in thee verweven.’ Dit tekende Misset Horeca op uit de mond van Arnoud Francken, van Axxent Masters in Tea. Hij zette begin dit jaar tien theetrends op een rij.

Theeplanten afdekken

Matcha is een groen poeder gemaakt van gemalen theeblaadjes uit Japan. Vier tot vijf weken voordat de theebladeren worden geplukt, worden de theeplanten (de Camellia sinensis) afgedekt, waardoor de theeplanten geen direct zonlicht meer opvangen. Dit verhoogt de hoeveelheid chlorofyl in het blad en hierdoor krijgt de thee zijn heftige groene kleur en een zacht zoete smaak.

In het voorjaar vindt de eerste pluk plaats. De jongste en sterkste bladeren worden geplukt, gestoomd en gedroogd. Nadat de steeltjes en de nerven zijn verwijderd. Ze worden dan tussen stenen vermalen tot een heel fijn, groen poeder: matcha

Omdat het poeder van het hele blad wordt opgenomen, in plaats van dat alleen water wordt toegediend via de theebladeren, bevat matcha meer van sommige stoffen dan groene thee. Slechts een klein aantal Japanse theeboeren is in staat kwalitatief hoogstaande Matcha te produceren.

Matcha is een superfood: met veel antioxidanten, waaronder het effectieve antioxidant EGCg. Het is hoog in theïne, dat zorgt voor een langdurige energy-boost, verbetert de stemming en concentratie. Matcha is goed voor het immuunsysteem en het stimuleert de vetverbranding.

Maar er worden nog meer goede eigenschappen toegedicht aan matcha: rijk aan vitaminen, vezels, selenium, chroom, zink en magnesium.

Matcha in de praktijk

Matcha Latte:
Opgeschuimde melk toevoegen aan een theelepeltje matcha.

Matcha smoothie
Matcha toevoegen aan een smoothie met groente en fruit.

Koken
Matcha is een natuurlijke kleurstof: dus ook toe te passen in de keuken. Je kunt hierbij denken aan Matcha (cheese)cake, taarten, koekjes, pannenkoeken, tiramisu, ijs, milkshake en risotto.

 

 

Reageer op dit artikel