artikel

Horeca en carnaval: check leeftijd bij verkoop alcohol

Café 897

Het is bijna carnaval. Veel carnavalvierders zijn jonger dan 18. In de horeca ben je wettelijk verplicht om vast te stellen of de persoon aan de bar meerderjarig is. KHN zet de regels van de Drank- en Horecawet op een rij.

Horeca en carnaval: check leeftijd bij verkoop alcohol

Volgens de Drank- en Horecawet is een horecabedrijf verplicht om vast te stellen of iemand die alcohol wil kopen, 18 jaar of ouder is. U of uw medewerker moet om een legitimatiebewijs vragen. Dat hoeft u niet te doen als iemand ‘onmiskenbaar’ oud genoeg is. Met ‘onmiskenbaar’ wordt bedoeld dat het overduidelijk moet zijn dat de persoon de vereiste leeftijd van 18 jaar of ouder heeft. KHN heeft praktische hulpmiddelen ontwikkeld om met deze wettelijke regel om te gaan.

Lees hier alles over de Drank-en Horecawet

Gemeente controleert

De gemeente is verantwoordelijk voor de handhaving van de Drank- en Horecawet. De gemeente controleert dus op naleving hiervan. Het verstrekken van alcohol aan een minderjarige is natuurlijk uit den boze. Maar wist u dat als bij een controle blijkt dat u geen identiteitsbewijs checkt, terwijl de gast niet onmiskenbaar ouder is dan 18 jaar, u ook al een boete opgelegd kunt krijgen? Check dus altijd als u twijfelt de leeftijd van iemand die alcohol probeert te kopen.

Klik hier voor onderzoek: ouder lapt alcoholwet aan laars, niet horeca

Lees ook: Minderjarige tieners proberen vooral in horeca aan alcohol te komen

Hoogte boete

De carnavalsdagen zijn gouden tijden voor u als horecaondernemer. Dan wilt u uiteraard niet met een hoge boete worden opgezadeld. De wettelijk vastgestelde boete voor het verkopen van alcohol aan personen van wie niet is vastgesteld dat zij 18 jaar of ouder zijn, bedraagt 1360 euro. De boete voor een jongere zelf die op een voor het publiek toegankelijke plaats (dus ook het café en de discotheek) in het bezit is van alcohol is 45 euro (tot 16 jaar) en maximaal 90 euro (voor 16- en 17-jarigen). KHN pleit voor polsbandjes bij jongeren tijdens carnaval.

Carnaval: KHN zet tips op een rij voor ondernemers

 

Reageer op dit artikel