artikel

The Amsterdam Coffee Festival: koffietrends op een rij

Café 647

Met 12.800 bezoekers was de vierde editie van The Amsterdam Coffee Festival 2017 een succes. Welke koffietrends waren er te zien? We zetten er een aantal op een rij.

The Amsterdam Coffee Festival: koffietrends op een rij

1. Koffie als frisdrank

Koude koffie? We haalden er een paar jaar geleden onze neus voor op. Nu is ‘cold brew’ en ‘iced coffee’ in allerlei varianten te vinden. De frisse drank met natuurlijke oppepper, wordt omschreven als ideaal alternatief voor frisdrank. Cascara Sparkling bijvoorbeeld is een fris drankje gemaakt met cascara, het vruchtvlees van een koffiebes. Of dit nu ijskoffie of toch ijsthee is, daar zijn de experts nog niet uit.
Misschien komt nitro coffee wel het meest in de buurt van frisdrank. Koffie van de tap, inclusief koolzuur, met de look van een glas Guiness.

2. Dineren met koffie

Koken met koffie is in Scandinavië al verder ontwikkeld. In Nederland beginnen steeds meer chefs smaken in koffie te leren kennen. Koffie is al jarenlang een gewild ingrediënt in desserts.
VIP gasten van het festival genoten van een drie-gangen diner dat door Scandinavian Ambassy perfect was afgestemd met de verfijnde koffie.
Smit&Dorlas liet bij iedere Single Estate Koffie een passend gerecht maken door Onno Kokmeijer, executive chef van tweesterrenrestaurant Ciel Bleu. Bezoekers konden aan de hand van geuren een koffie met recept kiezen.

3. Koffie en bartenders

De vernieuwende koffiecocktail brengt de barista en bartender dichter bij elkaar, dat kan alleen maar tot een interessante twist leiden. Barista’s in overvloed op het festival. De bartenders op het festival houden ook van koffie, maar veranderen de koffie met wat extra ingrediënten en een goede ‘shake’ graag in een elegante cocktail.

4. Barista als expert

Barista’s zijn dol op het delen van hun onuitputtelijke koffiekennis, vooral om je ultiem te laten genieten van koffie. Zo werd op het festival het Nederlands Barista Kampioenschap gehouden, met als winnaar barista Merijn Gijsbers. Hij is voor het komende jaar de aangewezen ambassadeur voor alle barista’s en de ‘nieuwe’ koffiewereld en zal Nederland vertegenwoordigen bij het World Barista Champion 2017 in Seoul.

Leestip: Merijn Gijsbers is beste barista van Nederland 2017

5. Specialty melk

Tijdens het festival zagen we een nieuwe trend: specialty melk. Melk van Jersey koeien, met een bepaald vet- en eiwittengehalte waarmee de cappuccino nog romiger, voller en lekkerder moet worden.

Lees hier meer koffietrends

> Lees hier alles over de Koffie Top 100 en schrijf u voor 10 april in

Reageer op dit artikel