artikel

Foam Locus: Koffietool voor perfect melkschuim

Café 1469

Naar schatting werken al zo’n 400 horecazaken met Foam Locus, de tool waarmee je lobbig en zacht melkschuim krijgt. Het ogenschijnlijk simpele product werd door de jury van de Horecava Innovation Award omschreven als dé oplossing voor een groot probleem in de horeca.

Foam Locus: Koffietool voor perfect melkschuim

Foam Locus werd tijdens de Horecava 2017 gelanceerd en won de Horecava Innovation Award in de categorie Equipment and Service. Met de koffietool maakt iedere horecamedewerker volgens ontwerper Tjeerd Schravendeel altijd het perfecte melkschuim zonder extra training of kennis. ‘Ik krijg heel veel positieve reacties’, aldus de ontwerper, die jarenlang ervaring opdeed als barista en koffietrainer bij onder andere Illy, Bocca Coffee en Coffee & Coconuts. ‘Het perfecte melkschuim krijgen bij trainingen was altijd een hindernis, omdat iedereen latte art wilde leren schenken. Je kan de stoompijp op 600.0000 verschillende manieren ten opzichte van de melkkan houden. In 20.000 gevallen krijg je het perfecte schuim. Maar ga dan maar eens uitleggen welke hoek goed is’, vertelt Schravendeel. ‘Toen ben ik na gaan denken over een oplossing.’

‘Met Foam Locus zit je in de juiste hoek’

Tjeerd Schravendeel

Met Foam Locus zit je precies in de goede hoek en op de juiste plek in het melkkannetje. ‘Daardoor krijg je perfect melkschuim en neemt het volume van de melk met 15 tot 20 procent toe. Cappuccino, latte en macchiato lukken nu altijd. Belangrijk is dat koffie niet ingewikkelder wordt, maar juist bereikbaar.’ Overigens is het niet alleen een handige tool voor beginners. Barista Dagmar Geerlings gebruikte Foam Locus tijdens het Dutch Barista Championship (DBC) en werd tweede tijdens dit kampioenschap op het Amsterdam Coffee Festival.
Foam Locus is te koop via diverse koffieleveranciers en via Foamlocus. com. Binnenkort gaat het product de grens over. ‘Vanaf 15 april is het ook in het buitenland verkrijgbaar’, aldus de trotse ontwerper.

Goede cappuccino:
mysterie van de lepeltest

De kwaliteit van de schuimlaag van een cappuccino wordt getoetst met de lepeltest. Niet door een lepel op de schuimkraag te leggen en te kijken hoe lang deze blijft liggen, maar door de lepel van de rand van het kopje naar het midden te bewegen. Lees er hier meer over.

 

Reageer op dit artikel