artikel

Tunes Around The World: Cocktails met een bite

Café 694

Na ruim vijf jaar neemt Tunes, de bar in het Conservatorium Hotel Amsterdam, afscheid van haar gin-tonic bestaan. De focus gaat naar cocktails. En omdat met een knal te introduceren, slaan barmanager Tim Hoevenagel en chef-kok Schilo van Coevorden, van het eveneens inpandige restaurant Taiko, de handen ineen voor ‘Tunes around the World’; cocktail-foodpairing.

Tunes Around The World: Cocktails met een bite

Toen Schilo van Coevorden gevraagd werd een concept te bedenken voor de Tunes Bar, dacht hij direct aan een gin-tonicbar. ‘We praten dan over een jaar of zes geleden’, vertelt de chef van restaurant Taiko, dat zich, evenals Tunes, in het Conservatorium Hotel in Amsterdam bevindt. ‘En gin-tonic was toen nog helemaal geen hype hier, maar ik zag al wel de potentie.’ En zo zag, aldus Van Coevorden, de eerste gin-tonicbar het licht, eentje die ver voor de muziek uitliep. ‘We begonnen met Hendrick’s, dat was toen wat en daarnaast deden we ook als eerste de gin-tonic in zo’n groot wijnglas.’ Het is een doorslaand succes, evenals gin-tonic dat de jaren erop sowieso zou worden in heel Nederland. Van Coevorden: ‘Maar nu naar vijf jaar ben ik wel ‘gin-tonic-moe.’ Er is op een gegeven moment niks spannends meer aan, hooguit weer een andere gin. Dus om die periode af te sluiten hebben we een eigen gin laten ontwikkelen, onze eigen Taiko-gin. En dat is een afsluiter van een lange periode.’

Cocktails in de spots

Maar dan moet er wat nieuws bedacht worden. Van Coevorden: ‘We dachten het eerst gevonden te hebben in een volledig rum-cola-thema, met allerlei soorten rum en cola van over de hele wereld. Maar dat werkte uiteindelijk niet, omdat het toch om de dames gaat. Als zij het naar hun zin hebben, blijven de heren ook wel’, lacht de chef. ‘Dus toen is de keuze op cocktails gevallen.’ En waar Van Coevorden het

Schilo van Coevoren en Tim Hoevenagel Cocktails

Schilo van Coevorden en Tim Hoevenagel.

zes jaar geleden nog alleen bedacht, werd de cocktailbar samen opgezet met barmanager Tim Hoevenagel. ‘We wilden terug naar de oorspronkelijke cocktailbar, dat als insteek nemen, en er vervolgens een moderne draai aan geven.’ En waar Van Coevorden er wel ‘een beetje klaar mee was, blijven gin-tonics een passie voor barmanager Tim Hoevenagel. ‘We zijn er natuurlijk vijf jaar intensief mee bezig geweest en er blijven nieuwe gins op de markt komen, maar we wilden graag laten zien wat we nog meer kunnen. Juist omdat we als gin-tonic-bar bekend stonden, wisten heel veel mensen niet dat we ook al vijf jaar heel goed bezig zijn met een fraaie cocktailcollectie.’

Lees ook: Schilo van Coevorden naar Conservatorium Hotel

Eten dienend aan cocktails

En om met een grote knal naar buiten te komen dat Tunes een échte cocktailbar is, hebben Hoevenagel en Van Coevorden ‘Tunes Around The World’ ontwikkeld. Elf cocktails, bedacht door Tunes, aangevuld met eten, speciaal toegespitst op die cocktail vanuit restaurant Taiko; Cocktail-Foodpairing. Hoevenagel: ‘We hebben diverse continenten als uitgangspunt genomen en per continent een aantal landen Tim Hoevenagel Conservatorium Tunes Cocktailsgekozen. En zo hebben we cocktails ontwikkeld met ingrediënten uit het betreffende land.’ En omdat het om een eten bij een cocktail gaat – en dus geen eten bij een cocktail- is als eerste de cocktailkaart ontwikkeld. Hoevenagel: ‘Wij hebben elf cocktails ontwikkeld en Schilo is daarmee aan de slag gegaan en heeft daar in overleg met ons gerechten bij bedacht.’ Het eten is dus dienend aan de cocktail, legt de barmanager uit. ‘Dat was ook de nadrukkelijke wens van het management. Het moest geen tweede eetgelegenheid worden binnen Conservatorium, naast Taiko. Tunes moet wel echt een bar zijn.’

In totaal zijn er elf cocktails en even zoveel ‘bites’ bij ontwikkeld. Vier daarvan worden hieronder voor het voetlicht gebracht.

Japan
SPARKLING GEISHA

Cocktails Tunes Conservatorium

Ingredients:
20 ml Jinzu Gin
20 ml Midori Melon Liquor
10/15 ml Yuzu sake
15-20 ml Fresh lime juice
10 ml sugar syrup
Method:
Shake & strain over ice, top up with: 60/70 ml Hittachino White Ale & 30 ml Fever-Tree lemonade
Glass:
Tiki
Garnish:
apple blossom/ lemongrass & bandana of Nori leave.
FOOD PAIRING
Sushi by Schilo

Peru
BLUEBERRY MACHU PISCO

Cocktails Tunes Conservatorium

Ingredients:
50 ml 1615 Pisco Acholado
20 ml Cocchi Americano
20 ml Blueberry puree
10 ml Fresh Lime juice
20 ml sugar syrup
2 dashes angostura
egg white
Method:
Shake & strain
Glass:
Coupe
Garnish:
Lime zest & fresh blueberries
FOOD PAIRING
Ceviche of corvina, sweet potato,
red chili, white onion, coriander

Spain
MEDITERRANEAN MADNESS

Cocktails Tunes Conservatorium

Ingredients:
60 ml Gin Mare
30 ml Fresh Lemon juice
20 ml Roasted Rosemary syrup
Egg white
Arbequina Thyme & Orange blossom Olive Oil (#1)
Method:
muddle fresh basil, shake & strain, pour over ice cubes, garnish with fresh basil, rosemary & add 3 drops of olive oil #1.
Glass:
Rocks
Garnish:
fresh basil & rosemary.
FOOD PAIRING
Pan catalan, tomato, aioli, caviaroli

U.S.A
THE AMERICAN DREAM

Cocktails Tunes Conservatorium

Ingredients:
50 ml Bulleit Bourbon
15 ml Maple Syrup
10 ml Honey
25 ml Fresh Lemon juice
2 dashes Orange bitters
Method:
Shake & strain over ice cubes and top up with crushed ice
Glass:
Rocks
Garnish:
Fresh Thyme, Roasted Lemon & on the side: Crispy bacon & Maple syrup popcorn
FOOD PAIRING
Hot dog, mustard, pickle, crispy fried onion

Reageer op dit artikel