artikel

Feestje met frisdrank: tips en recepten ter inspiratie

Café 1009

Wat serveer je aan de gast die steeds vaker kiest voor alcoholvrij? Misset Horeca riep bedrijven via social media op om verrassende presentaties en leuke drankjes met ons te delen. Een kleine selectie ter inspiratie.

Feestje met frisdrank: tips en recepten ter inspiratie

Kersje voor kinderen bij Groot Speijk in Oisterwijk

Het hoeft niet heel ingewikkeld te zijn om gasten net even iets meer te bieden dan een flesje fris en een glas. Horeca Groot Speijk in Oisterwijk, onder één dak met het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten, verrast jonge bezoekers met een klein snoepje bij hun frisdrank, zo laat Bram van Dommelen weten. ‘Wij hebben sinds kort onze kinderdrankjes gepimpt met een lekker snoepje voor de kinderen. Blije gezichtjes als we uitserveren!’
– Ranja Rules, ranja met Spa rood, sinaasappel en een kersje (€2,30)
– Ranja, met een kersje (€1)
– Fanta Cassis, met een kersje (€2,30)

Fris

Fris bij Groot Speijk

Snelle alcoholvrije cocktails in Weert

Begin van de zomer van 2017 startte Eethuis Weerter Bazaar in Weert met alcoholvrije cocktails. Bedrijfsleider Tamara Arts-Stokbroeks is de drijvende kracht achter deze nieuwe kaart. ‘Er is steeds meer vraag naar alcoholvrije drankjes. Ik opperde het idee toen we bezig waren met de nieuwe cocktailkaart. Waarom geen 0.0 cocktails serveren, zodat je ook als je alcoholvrij wilt drinken een leuk drankje voor je hebt staan? De vijf cocktails worden door jong en oud besteld. Zowel door de jeugd onder de 18 jaar als moeders en mensen die nog de auto in moeten. We hebben mooie glazen gezocht, samen recepten bedacht en zijn gewoon gestart. We hebben het bewust simpel gehouden, ook in aantal handelingen. Als het dan heel druk is, kun je de cocktails ook nog maken zonder dat je te lang met één drankje bezig bent. Want snelheid telt natuurlijk ook. Gasten zijn verrast als we de drankjes uitserveren. Echt. En als andere gasten het zien, worden ze ook weer nieuwsgierig en bestellen ook. De Hugo 0.0 wordt het meest besteld.’ De persoonlijke favoriet van Tamara is de Buck’s Fizz. ‘Lekker fris met half jus d’orange en half alcoholvrije prosecco.’

De kaart:
Hugo 0.0 (€5,25)
Elderflowersiroop met prosecco 0.0 en munt
Virgin on the beach (€5,50)
Peach-siroop met sinaasappelsap en grenadine
Apple Spritzer (€4,50)
Appelsap met bruiswater en citroen
Buck’s Fizz (€5,50)
Sinaasappelsap met prosecco 0.0
Bazaars 0.0 (€5,50)
Bitter lemon met sinaasappelsap en grenadine

Fris Weert

IJsthee van de dag en iced koffies bij Capriole in Den Haag

Pascal Ultee, eigenaar van Capriole Café in Den Haag, verrast zijn gasten met diverse smaken ijsthee uit eigen keuken. Op zonnige dagen – als de karaffen met ijsthee en vers fruit klaarstaan op de bar – wordt deze verfrissing volgens hem met tientallen glazen tegelijk besteld (glas, 150 ml voor €3,50). Er is dagelijks een andere smaak van de dag, zoals granaatappel-munt, verveine-sinaasappel, Pitta-munt of groene rooibosthee met limoen en gember. Andere populaira alcoholvrije drankjes naast de frisjes, zijn de ijskoffies.

De iced cappuccino (€ 3,80), geserveerd in een groot bol glas, drinken zijn gasten als alternatief voor frisdrank. ‘Sommige jongeren zien dit ook als alternatief voor de reguliere koffies, dat wel.’ Gasten die een dergelijke cappuccino bestellen, krijgen de Espresso Paso Fino (zelfgebrand) met gecondenseerde melk, geshaket en geserveerd met ijsblokjes. Andere koude koffies die Capriole in Den Haag serveert, zijn Iced Latte (€4), Iced Espresso (€3) en Cold Brew-koffie (€3,50). Capriole maakt ook cocktails met ijsthee (met alcohol dus). Bijvoorbeeld Verveine Limoncello (€6,50), opgebouwd uit verveine ijsthee met huisgemaakte limoncello, of de Pitta Mojito (€8,50) van Pitta ijsthee, Bacardi rum, munt en limoensiroop.

De derde variant is Jasmijn Cointreau (€8,50); dit is groene jasmijn ijsthee met Cointreau. Ook heeft de zaak cocktails met koffie, zowel koud als warm geserveerd. Een karaf water staat bij Capriole op de kaart als ‘Eau Eau Den Haag’. Karaf gefilterd kraanwater met ijsblokjes, citroen en verse munt voor €2,50.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Recept peren-ijsthee

2 peren
3 zakjes earlgreythee
1 ltr kokend water
4 el honing
1/5 ltr perensap
ijsblokjes
4 takjes munt

Schil de peren, snijd ze in kwarten en verwijder het klokhuis. Snijd de peren in blokjes of in dunne repen. Leg ze in een afsluitbaar bakje in de vriezer tot ze bevroren zijn.

Laat de theezakjes enige tijd trekken in het water tot je een sterke thee hebt. Meng de honing door de warme thee. Laat afkoelen en zet dan in de koelkast. Perensap ook koud wegzetten.

Meng dan in een grote kan de thee met het perensap. Verdeel de bevroren peer en ijsklontjes over de glazen en schenk de perenthee erin. Garneer met wat muntblaadjes.

Recept van Hanneke de Jonge van Culinea.
Glaswerk: Bordenenzo.nl

 

 

 

 

 

 

Recept ijskoffie met tonic

1 bol glas
ijsblokjes
150 ml tonic
90 ml koude koffie
1 limoen

Het bolle glas met onderin de blanke tonic en het ijs met daarboven de donkere koffie, geeft een bijzonder effect. Scheutje gin erin kan ook, voor gasten die wel alcohol willen nuttigen.
Pak een mooi groot glas en doe daar een handvol ijsblokjes in. Giet de tonic erover. Snijd de limoen in stukjes en doe een paar stukjes limoen in het glas. Pak een lepel en leg deze schuin in het glas (de lepel mag de ijsblokjes niet raken). Schenk hier de koude koffie op. Op deze manier blijft de koffie bovenop de tonic drijven. Serveer met een rietje. Vertel wel aan gasten dat ze moeten roeren voor ze de ijskoffie drinken.

Het recept is van Hanneke de Jonge van Culinea. Ze werkt voor dit recept met de Limu coffee van Batavia Dutch Coffee.
Glaswerk: Bordenenzo.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

Bobtails bij De Pleats in Burgum

Geesje Duursma is de bedenkster van de drie Bobtails die ze serveert in haar horecabedrijf De Pleats in Burgum. Ze staan er al jaren op de kaart en Duursma bedacht ze, omdat ze zelf geen alcohol drinkt en ze haar gasten die ook niet drinken, wel eens wat anders wilde bieden dan een frisdrank. Ze heeft een Blue Lagoon (vanillesiroop, blue-curaçaosiroop, 7Up, sinaasappel en ijs) bedacht, een Strawberry Passion (aardbeiensiroop, verse jus d’orange, 7Up, aardbei, ijs) en een Bobjito (ginger ale, bruisend bronwater, limoen, munt, rietsuiker en ijs). Naast alcoholvrij, zijn de Bobtails ook fairtrade en als het kan biologisch. Geesje Duursma: ‘Het is niet alleen een alternatief voor wie nog moet rijden, maar door de perfecte smaak ook gewoon een lekkere cocktail om zo te bestellen. Als aperitief, tijdens de borrel, bij feestelijke momenten of als dorstlesser op een zwoele zomeravond, er is altijd wel een Bobtail-moment. Ook voor jongeren die nog geen alcohol mogen drinken, is het een leuk alternatief. We verkopen er zo’n dertig per week voor €3,95.’ Voor een collega-ondernemer met een discotheek bedacht Duursma voor de frisfeesten ook de Disco Bobtail. ‘Deze bevat cola, 7Up en ginger ale met een scheutje van een Monin siroop erbij en klaar. Snel en simpel.’

 

 

 

 

 

 

Vien0 volgt smaak van wijn

Anne van der Wijst (24) studeerde in juli 2017 af aan de HAS in Den Bosch als Food Innovator. Ze werkt daarnaast in de horeca, momenteel bij Restaurant One in Roermond. Deze twee feiten samen zorgden ervoor dat ze als opdracht voor school Vien0 ontwikkelde. Alcoholvrije drankjes op basis van groente en fruit, gefermenteerd en geïnfuseerd met kruiden en specerijen. Van der Wijst: ‘Je hebt in de horeca heel veel gasten die geen alcohol willen drinken, bijvoorbeeld omdat ze nog moeten rijden of zwanger zijn. Voor hen zijn er weinig goede alternatieven voor wijn. Alcoholvrije cocktails zijn vaak te zoet en overheersen het gerecht. Daarom heb ik dit assortiment alcoholvrije drankjes ontwikkeld. Door de fermentatie krijg je subtiele zuren en door de infusies complexere smaken, waardoor het goed combineert met diverse gerechten.’ Haar partner, chef Bas van Kranen, hielp haar de recepturen van Vien0 te ontwikkelen. ‘Ik heb Vien0’s als alternatief voor wit, rosé en rode wijn. Ze lopen op wat smaak en body betreft, net als de wijnen. Het was in eerste instantie een afstudeerproject, maar horecabedrijven zijn zo enthousiast dat het nu echt mijn bedrijf is.’ Voorbeeld van een witte Vien0 is de meloen, komkommer en dille. Deze combineert goed met oester en rauwe vis. Voorbeeld van een rode Vien0 is die met braam, biet en gember. Deze combineert goed met vlees zoals rundvlees of eend. Enkele restaurants die Vien0 al hebben besteld, zijn Tribeca in Heeze, Fred in Rotterdam en Zarzo in Eindhoven.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Frozen Daiquiri met aardbei

Jan Post van Old Dutch Distillers komt met deze alcoholvrije Daiquiri met aardbei op basis van zijn eigen fruitpuree. ‘Deze serveer je vanuit de blender. Veel cocktails shake je, waardoor ze naar mijn smaak te zoet worden en de alcohol vaak heavy is. Dit is een alcoholvrije versie uit de blender, waardoor de smaak beter tot z’n recht komt, onder meer door de ijsblokjes die je toevoegt in de blender. Het smaakt echt naar aardbei. Op 10 cl puree voeg je 10 ijsblokjes toe en vervolgens nog fruitsap en/of water. Dat vul je zelf in. Voordeel van deze mix is dat je vader, moeder en kinderen hetzelfde drankje kunt serveren, waarbij je voor de ouders desgewenst alcohol kunt toevoegen.’

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meer lezen over Frisdrank op Misset Horeca

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels