artikel

Dutch Tea Champion: ‘Goede thee op kaart onderscheidt’

Café 273

De Vlaamse Jozefien Muylle is de beste theekenner van Nederland. In de finale van het Dutch Tea Championship 2017 versloeg de Gentse theesommelier drie Nederlandse opponenten. Ze liet zien dat ze goed met onbekende theeën om kon gaan, haalde vier van de vijf keer een heel licht afwijkende thee uit een triangle en bedacht een originele teapairing bij een amuse van Jan Smink van De Librije.

Dutch Tea Champion: ‘Goede thee op kaart onderscheidt’

Ik hoop dat deze titel mij makkelijker toegang geeft tot een hoger gastronomisch niveau’, vertelt Jozefien Muylle, de kersverse Dutch Tea Champion. ‘Ik ben met Be Your Tea een bedrijf begonnen gespecialiseerd in thee, maar daarnaast werk ik nog parttime. Het zou mooi zijn om mijn dromen als theesommelier waar te maken. Zeker ten opzichte van koffie is de onbekendheid over thee nog redelijk groot. Deze titel verleent gezag en dat helpt om met grotere bedrijven samen te werken.’

Thee is achtergesteld op koffie?

‘De koffiewereld is een stuk verder. Dat is ook wel logisch, er wordt meer koffie dan thee gedronken en heeft een sexyer imago. Je kunt met koffie leuke dingen doen, zoals Latte Art. Thee heeft een andere uitstraling, is minder direct en roept Thee-sommelier Jozefien Muylle Dutch Team Championshipandere emoties op. Om daar iets mee te doen, kun je thee leuk presenteren. Dat hoeft niet standaard in een kop met een oor. Met een goede theekaart kun je je als horecazaak onderscheiden. In zaken waar aandacht geschonken wordt aan koffie, is er ook aandacht voor thee. Barista’s hebben iets met smaken en aroma’s, die zullen normaliter naast een koffie geen thee in een zakje serveren.’

Lees ook: Meer omzet maken met thee

Valt er op thee iets te verdienen?

‘Net als bij koffie willen mensen best betalen voor een kwalitatief goed kopje thee. Daar kun je best €4 voor vragen, terwijl de kostprijs lager ligt dan koffie. Bovendien kun je met thee nog een actie maken met een refill. Dezelfde theeblaadjes kun je best nog een tweede, derde of zelfs vierde keer gebruiken. Daar wordt de thee soms zelfs alleen maar lekkerder van.’

Hoe krijg je een kwalitatief goede kop thee?

‘De complexiteit van thee is enorm. Waar ze het bij wijn over het terroir hebben, is dat bij thee niet anders. Allerlei factoren bepalen de smaak van de blaadjes, zoals klimaat, bodem en de productiewijze. Een kenner kan aan de smaak en de geur de theetuin achterhalen. Heb je de goede blaadjes, dan is het nog van belang hoe je ermee omgaat. Hoeveel gram gebruik je, wat is de temperatuur van het water, hoe lang is de trektijd, gebruik je een glazen, een porseleinen of kleien theepot?’

Lees ook: Tien theetrends voor de horeca

Wat heeft u zelf met thee?

‘Ik heb een brede liefde voor gastronomie, maar voor thee in het bijzonder omdat het een mooi, zuiver product is met een lange historie. In China wordt al minstens vijfduizend jaar thee gedronken. Van die theecultuur weten wij maar weinig. In het Thee-sommelier Jozefien Muylle Dutch Team Championshipzenboeddhisme is het positieve effect tijdens meditatie al lang bekend: monniken drinken het om waakzaam te blijven. Met thee kun je bewust in het moment zijn. Daarnaast is het een product dat je samen kunt proeven en beleven. Voor mij redenen om drie jaar geleden een jaaropleiding aan de Thee Academie Vlaanderen in Brugge te hebben gevolgd. Ik hoorde bij de eerste lichting. Sindsdien noem ik mezelf theesommelier, al is dat geen beschermde titel. De wedstrijd toont de diversiteit in en de professionaliteit van het theevak.’

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels