artikel

Cocktail: Piña Colada – Andrew Nicholls, Beefsteak Club

Café 356

Negen bartenders uit Amsterdam maken voor Misset Horeca hun signature cocktail. Ook vroegen wij hen wat belangrijk is voor een cocktail anno 2018. In deel 8, Andrew Nicholls van The Beefsteak Club.

Cocktail: Piña Colada – Andrew Nicholls, Beefsteak Club

Andrew Nicholls, Bulawayo Zimbabwe 1991, is bartender bij de Beefsteak Club aan de Goudsbloemstraat 211-155 in Amsterdam.

‘Cocktails zijn niet langer alleen maar een drankje. Tegenwoordig zijn het ervaringen die een keuze en een lifestyle illustreren. De #iamstrawless-campagne, die het gebruik van plastic rietjes tegengaat is wat dat betreft een perfect voorbeeld van hoe cocktails een bewuste keuze zijn en hoe ze een individuele lifestyle-keuze tot uitdrukking brengen.’

Piña Colada

Mijn ‘Piña Colada geeft de gast een compleet andere perceptie dan wat er van het bekende drankje verwacht wordt. Van een veel te zoete mix naar een uitgebalanceerde drank met subtiele tonen. Het geeft wat mij betreft perfect weer wat we willen bieden bij de Beefsteak Club: verwachtingen van onze gasten waarmaken om ze vervolgens ver te overtreffen.’

Ingrediënten
1. William George Rum met Coconut Oil Fat Wash
300ml William George Rum
60gr Kokosnootolie

Bereiding
Amsterdam, Cocktail, Andrew Nicholls, Beefsteak club, piña coladaPlaats een souse vide cooker in water en verhit tot 76 graden
Doe de William George Rum and kokosnootolie in een vacuümzak en sluit met een vacuummachine.
Zodra het water 76 graden heeft bereikt, leg je beide zakken een half uur erin
Haal de zakken er na 30 minuten uit en leg ze in ijs zodat ze volledig afkoelen.
Het vet zal verharden en zich afscheiden van de rest van de vloeistof.
Knip een hoekje van de zaak en scheidt het vet van de rum door het in een strainer te gieten.

2. Coconut Mix
125ml kokoswater
250 ml kokosmelk
50gr gedroogde kokosnoot
80gr suiker

Bereiding
Leg de gedroogde kokosnoot in een ovenschaal en doe het 20 tot 30 minuten op 160 graden in oven. Af en toe omdraaien tot het goud-bruin is.
Mix het kokoswater en de kokosmelk in een grote bokaal.
Mix 1/3 van de kokoswater/melkmix met de gedroogde kokosnoot uit de oven en laat het dertig minuten intrekken.
Giet het vloeibare deel in een conical strainer en druk met de achterkant van een ladle (lepel) op de kokosnoot om zoveel vloeistof als mogelijk eruit te krijgen
Voeg de toasted liquid toe aan het overgebleven tweederde van de kokosmix
Voeg suiker toe toe en roer het totdat het is opgelost

Mix nu de William George Rum met Coconut Oil Fat Wash met de Coconut Mix in een verhouding van 1:1,625. Dus voor 400ml Piña Colada heb je nodig:
Coconut Mix: 400 ÷ 1,625 = 246
William George Coconut Oil Fat Wash: 400 – 246 = 154
Dus 246ml Coconut Mix en 154ml WG Coconut Oil Fat Wash.

3. Piña Colada
Doe 150gr bevroren ananas in een nutribullet (voedingsstoffenextractor) en giet daar 120ml van de Piña Colada-mix overheen.
30 seconden blenden

In een glas: een coup en niet zo’n typisch hurricane glas, om te laten zien dat het geen normale Piña Colada is
Serveren zonder ijs en zonder rietje. De bevroren ananas zorgt voor de koelte en de zijdezachte structuur moet de lippen beroeren.

Reageer op dit artikel