blog

Start pilot project Peeze Foundation

Café

Begin augustus ben ik als vertegenwoordiger van de Peeze Foundation naar Ethiopië vertrokken. Met één belangrijke hoofdvraag ‘wat kunnen wij nu echt betekenen als kleine branderij en foundation voor de mensen daar?’ Om deze vraag te beantwoorden; wilden we het land zien, de coöperatie en met onze voeten letterlijk in de klei staan.

Start pilot project Peeze Foundation

In de Sidama streek ligt de coöperatie Fero, zij verbouwen samen met hun 4032 leden hoge kwaliteit Fairtrade – eco koffiebonen. De gemiddelde plantage grootte is 0,5 hectare, als we bij wat boeren op bezoek gaan zie je dat het eigenlijk hun achtertuin is, vol trots laten ze hun stukje grond zien. Er staat niet alleen koffie, maar ook graan en bananen. Alles om hun inkomen een beetje te verspreiden.

We maken kennis met de chairman en vertegenwoordigers van de coöperatie en krijgen gelijk een goed gevoel. Hele hartelijke mensen die serieus bezig zijn met hun vak. Vol enthousiasme leggen ze ons uit waar ze voor staan. Het komt op ons over als een goed georganiseerde coöperatie die gaat voor kwaliteit en goed is voor de gemeenschap. Zo betalen ze een goed dividend aan de boeren als de prijs door de goede kwaliteit stijgt en hebben ze verschillende services voor de boeren, zoals een rentevrije lening buiten het seizoen als ze krap zitten met geld. Maar ook gratis vervoer naar hospitaal of dokter mocht dit nodig zijn, ondersteuning aan de 5 plaatselijke scholen en training voor de boeren om onder andere kwaliteitsverhoging van hun product te realiseren.

We krijgen te horen dat geld om te investeren er wel is binnen deze coöperatie, maar de kennis ontbreekt om echt grote stappen te maken. En daar komt dus onze foundation om de hoek kijken. Kennis en netwerken is juist iets wat wij ze kunnen bieden. Een simpel voorbeeld. Zo staat er een hele mooie computer in het kantoor en er is ook een telefoonlijn op aangesloten. Ze zouden graag contact maken met internet om zo meer kennis te halen. Maar ze hebben geen idee hoe het internet werkt en eigenlijk weten ze ook niet precies wat het is. Dit is zoiets wat redelijk makkelijk op te zetten is voor ons vanuit ons netwerk.

Het valt me op dat deze mensen heel serieus zijn en graag willen leren en bereid zijn te investeren en hard te werken om zichzelf en hun omgeving op een hoger plan te krijgen. Het voelt goed om met deze mensen samen te gaan werken en ze te helpen.

We besluiten dan ook dat er een goede basis is om een langdurige samenwerking aan te gaan met deze coöperatie. Het eerste project waarin we gaan investeren is een pilot project waarbij er verschillende droogbedden* zullen worden gebouwd. Komend oogstseizoen zullen deze worden getest. We doen dit in samenwerking met de Efico Foundation, zij hebben al veel kennis en ervaring met koffieprojecten in verschillende werelddelen. Verschillende technieken uit Zuid-Amerika worden voorgesteld aan deze coöperatie. Nadat ze de foto’s hebben gezien en de technieken zijn uitgelegd, beginnen de ogen van de mannen in het kantoortje te glunderen. Hier hadden ze nog nooit van gehoord, maar ze geloven er in. De nieuwe techniek zorgt ervoor dat het zowel op milieugebied positieve impact heeft door veel minder houtkap als op kwaliteitsgebied door een betere vochthuishouding van de groene koffie.

Na een volle week vol afspraken met ingenieurs, projectleiders, koffieboeren, belangrijke Ethiopiërs, meetings tussen Efico en Peeze Foundation, zijn we trots dat we gestart zijn met dit mooie project.

Wil je weten hoe het afloopt met de pilot? Of wil je op een of andere manier een bijdrage doen aan het project. Via de website www.peezefoundation.nl kan je ons verder volgen.

* Droogbedden: Dit wordt gebruikt om koffie die net geoogst is door de zon te drogen van 50% vochtgehalte naar 11% vochtgehalte. Dit moet zorgvuldig gebeuren om schimmels en kwaliteitsafwijkingen te voorkomen.

Reageer op dit artikel