blog

Bierkorting

Café

Wat verdien jij eigenlijk bij jouw baas? Je vraagt niet snel hoeveel salaris een ander maandelijks krijgt overgemaakt en vertelt al helemaal niet graag wat jij krijgt. Om dergelijke vragen gaan we het liefst met een grote boog heen. Gevolg van het om deze hete salarisbrij heendraaien, is wel dat we onze eigen situatie niet kunnen vergelijken met anderen. Weg benchmark en het mysterie blijft.

Bierkorting

Een dergelijke vergelijking gaat op voor de biermarkt. Door allemaal heel hard te roepen dat er niet wordt gesproken over de hoogte van de hectoliterkorting, blijft het mistig in bierland. Brouwers zeggen geen mededelingen te doen over de hoogte van de hectoliterkortingen, omdat het om concurrentiegevoelige informatie zou gaan. Cafébazen praten niet graag over de hoogte van de hectoliterkorting, al dan niet op dringend advies van de brouwers. Wég benchmark en het mysterie blijft.

Om als horecaondernemer succesvol te onderhandelen over de bierleveranties, is het van essentieel belang te kunnen vergelijken met collega’s. Alleen dan ontstaat een betrouwbare referentie waar je als ondernemer je voordeel mee kunt doen. Natuurlijk komt het uiteindelijk aan op jouw eigen onderhandelingskwaliteiten, maar als je weet wat er te halen valt, ga je beter voorbereid de onderhandelingen in. Met een beter resultaat als gevolg.

Het rookgordijn dat door brouwers en ondernemers wordt opgetrokken door niet te praten over bierprijzen en hectoliterkortingen, helpt niet mee aan de bouw van een meer transparante biermarkt.

Maar er is een oplossing. Gewoon door de cijfers op tafel te leggen. Door te delen met anderen wat jouw condities zijn. Alleen zo kunnen horecaondernemers elkaar wijzer en de biermarkt een stukje transparanter maken.

Reageer op dit artikel