blog

De Belgen hebben de Bunn ontdekt…Nu wij nog

Café

Toegegeven: de slow coffee-trend ging tot voor kort aan me voorbij. Begrijp me niet verkeerd, ik vind het enthousiasme van die coole barista’s met hun brewbar ontzettend aanstekelijk hoor. Aandoenlijk, die jonge gasten in houthakkershemden die er lol in hebben om koffie te maken zoals oma. Maar wat moet een ‘gewoon’ horecabedrijf in hemelsnaam met een traag druppelend koffiefilter met een doorlooptijd van twee dagen?

De Belgen hebben de Bunn ontdekt…Nu wij nog

Maar een paar weken geleden waren we met de jury van de Koffie Top 100 in Antwerpen. Oer-barista Jeroen Veldkamp leidde de jury op de fiets langs de beste Belgische koffiezaken. Daaronder illustere namen als Caffènation, Normo en De Kolonel. Knotsgek van koffie, die Belgen, nog meer dan Nederlanders. We vergaapten ons aan getatoeeerde, ongeschoren kerels die met bloedserieuze precisie tot de graad en gram nauwkeurig … een kopje filterkoffie zetten. Ja, net als hier is het in België slow coffee wat de klok slaat. Gelukkig zijn ze in België net een stap verder. De Belgen hebben namelijk de Bunn ontdekt. Bunn is in Amerika wat Bravilor hier is.

Nu is deze column niet de plek om reclame te maken, maar wat Bunn flikt is een wonderlijk stukje technologische innovatie in filterkoffie-apparatuur. In de filterhouder bijvoorbeeld zit een chip die automatisch afleest welke koffie wordt gebruikt. De temperatuur van het water en de puls van het opschenken kan tot achter de komma worden ingesteld. Inclusief pre-infusie. En de thermoskan van de Bunn is zó goed dat de koffie er uren goed in blijft. Zonder kwaliteitsverlies, zeggen de kenners. Wat we aanschouwden was een soort Bravilor 4.0. Koffie voor de massa en toch ‘slow’. In Antwerpen struikelden we bijkans over de Bunn, maar in Nederland schijnt hij nog nergens te staan. Ik zeg: kopen dat ding. Zodat onze stoere barista’s weer terug kunnen achter hun blinkende, stomende espressomachine, in plaats van met een theelepeltje in een papieren filtertje te roeren.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels