blog

Blog: ‘Trendtour Kopenhagen

Café

Afgelopen mei ging ik met mijn Londen Coffee Guide onder mijn arm op zoek naar de beste koffie in Londen. Nadat ik met een aantal barista’s had gesproken, werd mij al snel duidelijk dat de koffie inspiratie voor hen uit Nieuw Zeeland, Australië en Kopenhagen komt.

Blog: ‘Trendtour Kopenhagen

Afgelopen augustus is mijn collega Lorenza Dell’ Aquilla vertrokken naar Kopenhagen voor een stage van vier maanden. Ze is als styliste aan de slag gegaan bij een groot styling bureau. Daarnaast is ze ook in dienst gebleven van Coffeelicious maar deze keer niet om broodjes te maken maar om blogs te schrijven over koffie en de ontbijtcultuur van de Denen.

Voor Marc en mij was het een logische stap om  Lorenza in Kopenhagen op te gaan zoeken. We wilden graag samen met haar langs de beste koffiezaakjes. Wij zijn voor Coffeelicious altijd op zoek naar de laatste trends en willen niets liever dan inspiratie opdoen om vervolgens onze nieuwe kennis te delen met onze gasten.

De Denen hebben koffie hoog in het vaandel. Ongeacht waar je koffie drinkt, je zult zelden een volautomatische espressomachine tegenkomen. Het is hier heel normaal om over straat te lopen met een coffee to go. Je ziet dan ook de mooiste to go bekers voorbij komen. Er zijn ook vele koffieketens aanwezig. De Denen verkopen vooral Deense koffie merken. Ik ben Illy bijvoorbeeld nog niet tegengekomen. Met name The Coffee Collective is erg populair.

Er wordt zover mij bekend vooral gewerkt met verse melk, en ze bieden bij alle koffiedrankjes een glaasje kraanwater aan.  Je ziet hier heel vaak de cortado op de kaart. Dat wordt vooral geserveerd in kleine waterglazen. Tot mijn grote verbazing wordt hier met regelmaat gewerkt met cacao op de melk! Dat zien we (gelukkig) niet vaak terug in Nederland.

Een  koekje bij de koffie heb ik hier nog niet gezien. De Denen zijn grote zoetekauwen, op elke hoek van de straat tref je een bakkerij. Overal kun je bij de koffie iets zoets kopen. Dat doet me denken aan Coffeelicious. Wij serveren ook geen koekje bij de koffie en kiezen voor kwaliteit; home made taarten. Ik bespaar je de discussies die wij hierover hebben gevoerd met gasten maar het past bij onze befrijfsvoering en wellicht is het ook voor de Deen een stukje bedrijfsvoering om geen koekje bij de koffie te serveren.

In Kopenhagen valt heel erg op dat de eigenaren van de espressobars heel erg veel aandacht hebben besteed aan het interieur. Kopenhagen is wellicht een van de meest modieuze steden die ik ooit heb bezocht en dat zie je niet alleen terug aan de kledingstijl van de Denen maar ook aan het interieur van de restaurants en espressobars.

Met elf verschillende espressobars in twee dagen tijd hebben we een goede indruk gekregen van koffie in Kopenhagen. Hip, trendy, modebewust en creatief. Er staan heerlijke warme drankjes op de kaart die je in Nederland nauwelijks ziet, zoals de ‘ginger latte’ . Er wordt veel geld besteed aan mooie espressomachines. De melk is vers. Er wordt over het algemeen hygiënisch gewerkt met de machines. De bonen lijken te komen van microbranders en worden naar eigen zeggen wekelijks aangeleverd. Maar het ontbreekt de barista’s aan kennis! Dat is een ontzettend belangrijk aspect: zonder goede barista geen latte art, worden molens niet goed afgesteld, etcetera. Het gemiddelde niveau van koffie ligt volgens ons hoger dan in Nederland maar er is in Kopenhagen groot gebrek aan goed opgeleide barista’s.

Reageer op dit artikel