blog

Een zesje, zo gek nog niet

Café

Caféondernemers geven het ondernemersklimaat in dit land een 6,5. Dat blijkt uit onderzoek onder de bedrijven in de Café Top 100. Een 6,5: op mijn middelbare school noemde de strebertjes dit ‘een mager zesje’. De mindere goden roemden het als ruim voldoende.

Een zesje, zo gek nog niet

Dat cijfer voor het ondernemersklimaat zou dus met een beetje goede wil multi-interpretabel kunnen zijn, maar laten we wel wezen: het houdt niet over. 13 procent van de ondervraagden gaf het jaar een onvoldoende: een 5, een 4 en een enkeling zelfs een dieprode 3. Eenderde van de Top 100-bedrijven beloonde 2014 met een 6, maar van harte ging het niet, blijkt uit de commentaren. En dan hebben we het hier over de beste bedrijven van Nederland, de uitblinkers zeg maar.

Voor de oorzaak van de café-depressie hoeven we niet ver te zoeken. Die ligt in Den Haag. Alle ondervraagde ondernemers wijzen naar de toch nog steeds maar weer verder uitdijende overheidsregulering. De verhoging van de alcoholleeftijd, de accijnsverhoging en het rookverbod veroorzaken veel onvrede en lichamelijke ongemakken. Ondernemers voelen zich klem zitten.

De grootste pijn zit ’m ongetwijfeld in de accijnsverhoging. ‘We vragen inmiddels € 2,50 voor een fluitje. Ik kan toch onmogelijk nóg meer gaan vragen?’ zucht een ondernemer in het midden van het land. Het lijkt mij inderdaad een flinke barrière als je meer dan € 2,50 moet gaan vragen. Zeker als je nagaat dat in hetzelfde onderzoek een vaasje gemiddeld voor € 2,45 over de bar gaat. Maar ja, marge hè?

De minimumleeftijdgrens heeft de meeste ondernemers ertoe gezet de zaak te sluiten voor 18-minners. Controleren of iemand 16, 17 of 18 is, is niet te doen. Het in de gaten houden of 18-jarigen geen biertjes doorgeven aan 17-jarigen, is al helemaal onmogelijk. En als je gepakt wordt, mag je direct € 1360 aftikken. Dan liever de deur dicht voor minderjarigen.

En het rookverbod? Dat het volledige einde van de roker in zicht is, lijkt niemand meer te ontgaan. De laatste grimmige achterhoedegevechten zijn begonnen, blijkt uit de trend ook de terrassen rookvrij te maken. Maar om roken in de buitenlucht nou te gaan verbieden? Te vaak neemt de regulering heksenjacht-achtige vormen aan. Met die sombere wetenschap is die 6,5 eigenlijk nog een heel mooi cijfer.

Reageer op dit artikel