blog

Gratis koekje bij de koffie?

Café

Toen wij Coffeelicious openden, wilden we eigenlijk geen gratis koekje bij de koffie serveren. We gingen voor kwaliteit, en de meeste koekjes die je krijgt bij een kopje koffie zijn voorverpakt en smakeloos.

Gratis koekje bij de koffie?

Maar dat koekje weglaten, gaat toch niet dachten wij eerst. Dat koekje hoort toch? Maar wie zegt eigenlijk dat het hoort. Er is geen boek van koffie etiquette waarin staat dat je een koekje bij de koffie moet serveren.  Wat wel hoort is heel goede koffie zodat mensen zich niet bedrogen voelen wanneer ze €2,50 betalen voor een cappuccino.

Toen Coffeelicious startte, hadden wij bedacht toch maar te beginnen met een klein koekje bij de koffie. Het moest echter bij ons concept passen, dus werd het een home-made stukje millionair’s slice (gebak van koek, karamel en chocolade, red.) bij de koffie. Op die manier konden wij in de beginfase bovendien iedereen kennis laten maken met onze home-made lekkernijen.

Na ongeveer twee maanden wilden we bekijken of we meer taartjes zouden kunnen verkopen wanneer wij geen gratis koekje bij de koffie zouden serveren. Vooralsnog is er tenslotte geen ‘koffie bijbel’ waarin staat dat het hoort om een koekje te serveren bij de koffie.

Onze taart verkoop ging in korte tijd met 20 procent omhoog! Ineens verkochten we aan 40 procent van onze gasten een taartje bij de koffie. Inmiddels is de percentage gestegen naar 80 procent, maar dat komt  volgens mij vooral door de waanzinnig lekkere home-made taarten die mijn moeder en man bakken.

Het heeft ongeveer zes maanden geduurd tot niemand meer vroeg naar een koekje bij de koffie. Het was alsof onze gasten het koekje niet meer zo belangrijk vonden. Ze zouden toch wel een heerlijk taartje gaan uitzoeken. Misschien is het ook een stukje opvoeding.

Onze vaste gasten kiezen voor kwaliteit; ze hebben liever een heerlijk kopje koffie zonder een koekje erbij dan een minder lekker kopje koffie met een gratis koekje erbij. Wij zijn van mening dat een heel erg lekker kopje koffie van groot belang is en dat het gratis koekje daaraan zeer ondergeschikt is.

Reageer op dit artikel