blog

Goed water levert beste koffiesmaak

Café

Een barista vroeg me laatst om water uit mijn osmose-apparaat voor zijn koffieproeverij. Zijn vraag is niet vreemd, want als goed geïnformeerde barista verdiep je je tegenwoordig ook in water.

Een barista weet niet alleen alles over de samenstelling van de koffie maar ook over de samenstelling van water, het grootste bestanddeel van koffie.
Ik gebruik geen water uit de kraan voor mijn koffie. Door mijn osmose-apparaat in te stellen op de juiste waarden ben ik zelf in staat invloed te hebben op de hardheid van het water. Hoe harder het water, hoe steviger en bitterder de smaken van de koffie zijn, hoe zachter, hoe vlakker en zuurder. De juiste samenstelling geeft de juiste balans in smaak en mondgevoel.
Water kennen we in de horeca ook in een glaasje geserveerd bij de espresso. Om je smaak te neutraliseren voordat je van je espresso gaat genieten? Nee! De mineralen in het water zijn verantwoordelijk voor de smaakoverdracht. Je mond zal dus nog steeds de smaak waarnemen na dit slokje water. Het water zal het vochttekort teniet doen dat is ontstaan door het vochtafdrijvende effect van de espresso. Vandaar het glaasje water.
Een van ’s werelds beste koffiebranders (Phil & Sebastian) kwam er onlangs achter hoe veel invloed water op koffie heeft. Hun koffie wordt jaarlijks geproefd in een cupping in Noorwegen. Verschillende koffies passeren de revue en men krijgt zo een breed beeld van de huidige specialty coffee scene. Maar de koffiebrander kwam erachter dat de smaakprofielen danig afweken van hun eigen bevindingen. Na alle variabelen te zijn nagegaan, bleek dat het water in Canada zeer afwijkt van het Noorse. Sindsdien leveren ze niet alleen de koffie maar ook flessen met water erbij.
Nu maar hopen dat de waterkokers geen ketelsteen in zich hebben.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels