blog

‘Eindelijk erkenning voor craftmanship’

Café

Terwijl ik dit schrijf, ben ik onderweg naar Engeland om een internationaal reclamebureau te helpen met een presentatie, waarin ze uit alle macht een belangrijke account proberen binnen te slepen. En ze vonden mij perfect om ze hier bij te helpen. Maar waarom ben ik voor hun van waarde? En hoe kan ik nou helpen tijdens een marketingcampagne voor een merk dat totaal niks te maken heeft met de horeca? Precies, craftmanship.

‘Eindelijk erkenning voor craftmanship’

Het heeft alles te maken met het vak waar ik zo gepassioneerd over ben. Bartending. Het mixen van drankjes en het tappen van biertjes wordt nog maar al te vaak gezien als een ambitieloos (bij)baantje of iets dat je naast een studie doet. Wanneer ik achter de bar sta, krijg ik dan ook geregeld de vraag of ik hiernaast nog wat doe, terwijl ze me daarvoor net nog complimenteerden met het behalen van mijn mooie titel als World’s Best Female Bartender.

Gek vind ik dat. Een chef die de sterren van de hemel kookt, rijdt overdag toch ook niet als taxichauffeur door de stad? Gelukkig is er een shift gaande. Mensen begrijpen steeds beter dat het bartending een vak op zich is en dat het creëren van verschillende smaakcombinaties veel weg heeft van het beroep van chef. En als je de Britse marketingmannen moet geloven, heeft het zelfs veel weg van modeontwerpers, glasblazers en schoenmakers. Wij zijn namelijk allemaal ambachtelijk bezig en dit is de trend. Craft, zoals het zo hip wordt genoemd, maakt de combinatie tussen het traditionele en het moderne mogelijk. Ambachtelijk gemaakte likeuren, gin uit microdistilleerderijen, bier van de brouwer om de hoek en huisgemaakte siropen in de meest uiteenlopende smaken zijn trending en zie je dan ook steeds vaker terug op de backbar. In mijn ogen iets heel moois, want dankzij het hippe craftsmanship komt er telkens meer begrip voor ons vak, worden nieuwe horecatalenten aangemoedigd om voor het vak te kiezen en word ik af en toe naar Engeland overgevlogen.

Reageer op dit artikel