blog

(Voor-) bereiding

Café 79

Tijdens de afgelopen editie van het Amsterdam Coffee Festival is gebleken dat er een ware renaissance binnen de bereiding en de beleving van filterkoffie plaatsvindt. Hierbij gaat het niet om de ouderwetse manier van filterkoffie zetten met voorgemalen oude koffie, maar de volgende elementen voor het welslagen van deze koffie zijn van belang: je selecteert de beste filterkoffie, het beste water, de schoonste zetmethode en de beste koffiemolen. Vergeet niet het kopje – misschien kies je wel voor een wijnglas?

(Voor-) bereiding

Je zorgt natuurlijk voor een aparte bar en creëert ultieme beleving. Filterkoffie die wordt bereid binnen deze voorwaarden wordt ook wel slow coffee genoemd. En hier wringt dan ook meteen de schoen. Tijd is nu precies wat we níet hebben in de horeca.
Slow coffee serveren in een horecazaak is een uitdaging maar met deze stellingname wil ik je niet ontmoedigen. Het zou namelijk zonde zijn als jouw gasten de tongstrelende smaak van mooi uitgebalanceerde filterkoffie zouden missen.

Wil je filterkoffie bereiden, dan zijn hier een paar ideeën om de tijd in te halen: bereid de koffie kort van tevoren zodat je op het moment zelf de gast direct kan voorzien van koffie, zonder deze te laten wachten.

Hiervoor zijn prima machines op de markt, bijvoorbeeld de Bravilor, Bunn of MoccaMaster. Deze apparaten staan erom bekend de koffie voor een langere periode in zijn waarde te laten. De koffie blijft gemiddeld een uur zijn mooie smaak behouden. Zorg er dan wel voor dat de koffie vers gemalen en exact afgewogen is, en laat je gasten weten waar de koffie vandaan komt. Zo komen ook de koffieboer en het merk het beste tot hun recht.

Na de voorbereiding (10 minuten) duurt de bereiding hooguit 4 minuten.
Of je haakt in op de nieuwste trend: cold brew coffee. Ook deze voorbereiding duurt 10 minuten maar de bereiding zelf duurt zo’n 20 uur. Het eindresultaat mag koud geserveerd worden, eventueel opgeleukt met een frisdrankje en is zo’n twee weken goed te houden (!). De cold brew is ook ideaal om te combineren met hartige producten zoals kaas. Maar daarover later meer.

Reageer op dit artikel