blog

Melkmelkmelkmelkmelk

Café 363

Met de winst van de Misset Koffie Top 100 2016 mag niet alleen de winnende koffiezaak blij zijn, maar dit zal ook een opsteker zijn voor de koffieleverancier. Zijn koffie is immers uitgeroepen tot één van de beste van dit jaar. Wie net zo blij mag zijn, is de melkleverancier. Deze wordt vaak over het hoofd gezien, maar de melk is minstens zo belangrijk als de koffie.

Als we kijken naar de verkoop van koffie, kunnen we concluderen dat meer dan 70 procent melk bevat – macchiato en cappuccino zijn immens populaire melkdranken. De barista’s laten zien wat zij in huis hebben door het schenken van latte art. In deze techniek toveren zij – schijnbaar moeiteloos – het ene patroontje na het andere in de melkdranken. ‘Het lijkt zo simpel’, hoor ik vaak in mijn trainingen. Als ze er eenmaal mee aan het stoeien zijn, blijkt het nog niet zo eenvoudig.

Het verbaast me telkens weer hoeveel aandacht er uitgaat naar deze melkfiguren. Youtube staat er vol mee en zelfs barista’s worden uitgedaagd tijdens hun sollicitatie een hartje te schenken. Als ze daarin slagen, zijn ze aangenomen… Maar hoe zit het eigenlijk met de smaak? De beste smaak bepaalt toch immers of je ergens een tweede kop van neemt?

Goed opgeschuimde melk kan een prachtige aanvulling zijn op de koffie. Het friszoete van de melk completeert de zoete bitters van de espresso. Maar: is de melkdrank heter dan 65°C, dan zal hij te bitter smaken, onder de 50° is hij te zuur. De perfecte temperatuur ligt, mijns inziens, tussen 55°C en 58°C. Als het schuim op de koffie te luchtig is, drink je hete melk eronderdoor, waardoor je je mond verbrandt. Bij te ‘dun’ schuim drink je koffie verkeerd.

Er zijn inmiddels espressoapparaten met zogenaamde auto-steamers en kant-en-klare opgeschuimde-melkmachines. Maar ook dit biedt niet altijd de oplossing. De grootste uitdaging zit in het opschenken van de melk. Een machine die de melk zelf op de koffie kan schenken, voorzien van een zogenaamde auto-pourer, zou wellicht de oplossing kunnen bieden.

Mijn fantasie gaat alle kanten op als ik daaraan denk. Maar misschien ligt daarvoor, technisch gezien, nog de lat-te hoog..

Reageer op dit artikel