blog

Accessoires en garnering moeten functioneel zijn

Café 770

Bij het begrip cocktails zien velen al snel een Martiniglas voor zich met een felgekleurd tropisch drankje waar een trots parasolletje uitsteekt. Deze voorbeelden zijn redelijk ouderwets maar blijven dankzij James Bond, Tom Cruise en Carrie Bradshaw’s Sex and the City in ons hoofd rondspoken.

Accessoires en garnering moeten functioneel zijn

Het grootste gedeelte van de bartenders werkt tegenwoordig volgens het principe dat alles wat je aan een cocktail toevoegt, ook een bepaalde functie moet hebben. Eigenlijk is dit redelijk Nederlands en komt het overeen met onze ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg-mentaliteit’.

In elke workshop of training die ik geef, hamer ik altijd heel erg op dit principe. Gebruik je whiskey als basis voor de cocktail? Zorg dan ook dat deze whiskey de ster is en dat je hem goed blijft proeven. Want waarom zou je de whiskey überhaupt toevoegen als je hem uiteindelijk niet meer proeft? Zonde van de smaak en zonde van de kosten.

Ditzelfde principe gaat op wanneer we het hebben over garneringen en cocktailaccessoires. Een garnering is een mooie visuele toevoeging, maar een goede bartender zorgt er altijd voor dat de garnering ook een geur- of smaaktoevoeging is. Dit is meteen ook de reden dat de parasolletjes en plastic roerstaafjes langzaam uit het cocktailbeeld aan het verdwijnen zijn. Buiten het feit dat ze een tropische setting creëren, voegen ze niet zo heel veel toe. De gast ontvangt zijn drankje wanneer het af is en hij heeft geen roerstaafje meer nodig om zelf de ingrediënten te mixen. Dat heeft de bartender als het goed is al voor hem gedaan.

Wil je toch all out gaan met cocktailaccessoires? Bedenk dan goed welke producten een echte toegevoegde waarde hebben. Varieer bijvoorbeeld met leuke servetjes onder de drankjes. Die kunnen er leuk uitzien én hebben een overduidelijke functie. Die zorgen er namelijk voor dat er geen lelijke plakkringen op de tafel of bar komen en dat alles lekker schoon blijft.

Of investeer in mooie cocktailprikkers waar de garneringen aan worden geprikt. Functioneel en een lust voor het oog. En wat te denken van goede en mooie rietjes om cocktails met crushed ijs uit te drinken?
Opties te over dus, en het mag heus wel opvallen, als het maar functioneel is.

Reageer op dit artikel