blog

Koude koffie met een smaakje

Café 1132

Het is buiten 33 graden en uw gasten vragen massaal om ijskoffie. Gek eigenlijk, omdat er ook een contradictie uit spreekt: ijs geeft verkoeling en koffie zorgt voor verwarming wanneer het koud is.

Koude koffie met een smaakje

De populariteit van ijskoffie is enorm toegenomen en deze trend hebben retail en horeca goed opgepikt. De laatste jaren is een verscheidenheid aan ijskoffies op de markt gekmen. Aan de meeste ijskoffies is veel suiker, room en vanille-extracten toegevoegd. Soms lijkt het meer te gaan om de toevoeging dan om de koffie.

Al sinds de ontdekking van koffie (600 na Christus) is het heel normaal om smaken aan de koffie toe te voegen. Vaak om de negatieve smaken van de koffie te verdoezelen en de positieve te versterken. Tot 1900 werd alle koffie via de zogenaamde natuurlijke (ook wel bekend als ‘ongewassen’) methode verwerkt, waarbij overfermentatie ervoor zorgde dat koffie soms naar verrot fruit smaakte. Dan is het niet zo gek te bedenken dat er kardemom en saffraan (of zelfs zout) werden toegevoegd om het geheel drinkbaarder te maken.

Mijns inziens zijn al deze toevoegingen overbodig als we kijken naar de huidige kwaliteit van de koffie. Sinds 1900 wordt het vruchtvlees van de arabicaboon in water afgekweekt, waardoor de smaak van de koffie veel helderder en frisser wordt. Vergelijkbaar met de fruitigheid van een Cabernet Sauvignon. Bij koffie met dit soort smaken en sensaties wil je niets maskeren en juist alle schoonheid naar voren brengen.

Wanneer je ijs toevoegt aan je koffie, worden deze mooie smaken versterkt, maar het kan er wel voor zorgen dat de koffie te watering wordt. Dit is op te lossen door Japanse ijskoffie te maken: hoge dosering van koffie en 50/50 water en ijs. Met het hete water maak je een sterke koffie die direct op het ijs afkoelt en verdunt tot een normale waarde. Heerlijk fris en puur.

Bij zo’n koffie hoef je niets weg te poetsen. En wil je toch iets met smaakjes doen, voeg dan een klein scheutje ginger ale, tonic of cola toe. Deze benadering houdt de koffie in ere, versterkt de mooie kanten en zorgt ervoor dat u zich als ondernemer kunt onderscheiden ten opzichte van de rest.

Reageer op dit artikel