blog

Leopoldeer uw koffie

Café 787

Op de ziel van een wijnfles bevindt zich vaak het sterkste gedeelte van de wijn. Door de wijn te decanteren ontstaat er een veel totalere smaakbeleving van de drank dan wanneer je de wijn direct uitschenkt.

Leopoldeer uw koffie

Bij de bereiding van koffie mogen we nóg meer naar de behandeling van wijn kijken dan we al deden. Een bereide kop of kan koffie bestaat uit drie lagen. In koffie zitten zwaardere delen (stroperig, stevig), lichtere delen (zacht, romig) en heel lichte delen (waterig en ijl). In elk deel is een specifieke smaak te proeven: het eerste deel – de onderste, zwaarste laag A (zie hieronder) – bevat een hoge concentratie aan schelle harde zuren. In het tweede gedeelte – de middelste laag B – is het meeste zoet te proeven, en het laatste gedeelte – de bovenste laag C – bevat vervelende vlakke bitters.

Ik gun niemand de eerste slok van een kop koffie. Deze is in het algemeen slap, heet en bitter. Gelukkig is de herinnering aan deze nare smaak snel weg wanneer je een tweede slok neemt. Deze is veel zoeter en zachter. Om te besluiten met het klapstuk: een volle stevige friszoete afdronk. Heerlijk! Een verslavend lekkere smaak…

Ik heb het decanteren van de wijn toegepast in de koffie en kwam tot de verrassende conclusie dat dit ook hierbij tot bijzondere smaken leidt. Deze techniek heb ik veelvuldig getest bij mijn studenten in de Koffieschool en wordt nu in de volksmond ‘Leopolderen’ genoemd.

Bij het Leopolderen karaffeer je de koffie in een voorverwarmde kan, groot genoeg om de hele drank te bevatten. De drank schenk je weer terug in de eerste kop of kan. De schenkstraal mag zo lang mogelijk gemaakt worden (maximaal 30 centimeter) om de koffie af te koelen, en dit proces wordt een oneven aantal keer herhaald. Bij voorkeur drie, zie mijn eerdere column over de regel van drie.

Het sterkste gedeelte vermengt zich met het mildste gedeelte. De zuren, zoeten en bitters worden helemaal met elkaar verweven waardoor een veel meer gebalanceerde smaak ontstaat met een prettige zachte body in de hele drank. Van begin tot eind ben je verzekerd van de lekkerste, zoete koffiesmaken, zonder dat je suiker in de koffie hebt gedaan. Ook beter voor de lijn, met het oog op de tijden ná de feestdagen. Ik wens u een gezond en gebalanceerd 2017, Leopoldeer ze!

Joost Leopold is koffiekenner en smaakpurist. Met zijn Koffieschool traint hij menig barista en hij bracht het boekje ‘Water, koffiebonen & melk’ uit. Hij is jurylid voor SCAE en hoofdjurylid in de Misset Koffie Top 100. Koffieschool.nl

Reageer op dit artikel