blog

Nederland is niet zo trendgevoelig

Café 1306

In de aanloop naar een nieuw jaar wordt mij vaak de vraag gesteld wat we qua trends mogen verwachten. Nou, ik geloof niet in trends. Dit zeg ik niet zonder reden.

Nederland is niet zo trendgevoelig

Mensen die van mij willen weten wat hét drankje van deze zomer gaat worden of wat de nieuwe gin-tonic van 2017 wordt, moet ik helaas teleurstellen. Ik geloof namelijk niet dat wij in Nederland al klaar zijn voor een echt nieuwe grote trend.

In Nederland zijn we namelijk helemaal niet zo trendgevoelig wat betreft onze drankkeuzes, en als we eenmaal ergens hard voor gaan, in dit geval de gin-tonic, dan laten we dat niet zo snel meer los. Zoals we dit een tijdje geleden ook hebben meegemaakt met de mojito en de verse muntthee. Natuurlijk nemen de kracht en populariteit van de gin-tonic langzaam maar zeker wel wat af, maar die plaats wordt naar mijn mening nog niet direct deze zomer ingenomen door een ander drankje.

Waar ik wel in geloof is dat 2017 een jaar is waarin we nog meer gaan nadenken over onze drankkeuzes en dat hebben we aan de gin-tonic te danken. Doordat men is gaan nadenken over welke gin combineert met welke tonic en wat voor garnering daar dan bij hoort, durven we nu na te denken over onze drankjes in het algemeen. Blijkbaar zijn er veel meer soorten gin en tonic op de markt dan we in eerste instantie dachten. Zijn er dan ook meer soorten rum? Of meerdere soorten whisky? En bestaan er nog meer alternatieve frisdranken? De gin-tonic heeft de weg vrijgemaakt voor een verbreding van het drankaanbod en het experimenteren met makkelijk te maken cocktails, zoals de Moscow Mule, de Dark ’n Stormy en de Negroni. Die ook allemaal uit niet te veel ingrediënten bestaan en waarvoor je geen ingewikkelde spullen in huis hoeft te halen.

Internationaal zie je trends wat sneller opkomen en gaan. Niet alles zet zich hier in Nederland door, maar het vormt soms wel een interessante rimpel in ons ‘gin-tonic en makkelijke cocktails’-landschap van 2017. En over deze rimpels blijf ik in deze columns met alle liefde schrijven.

Reageer op dit artikel