blog

Faire direct trade

Café 4955

Gasten in de zaak vragen me regelmatig of onze koffie ook Fair Trade is. Ik antwoord meestal dat onze koffie vaak Direct Trade is. We proberen het dus zo veel mogelijk rechtstreeks bij de boer te halen. Dat is nog niet zo makkelijk, je hebt met veel papierwerk te maken bij de douane, shipping, containers enzovoort. Daarom heb ik contacten met verschillende bedrijven die groene koffie praktisch rechtstreeks van de boer levert.

Faire direct trade

Een heel mooi voorbeeld (en waar ik heel erg trots op ben) is mijn relatie met This Side Up (TSU), een koffieimporteur die zo’n beetje het directe nummer van de boer heeft. Vorig jaar mei heb ik na het Amsterdam Coffee Festival contact gehad met Lennart van TSU om bij hem wat Rwanda Rushashi te bestellen. De koffie was formidabel en ik heb er zeer veel plezier aan gehad hem te roosteren.

Op de site van TSU stonden het verhaal van de boer in Rwanda en van Rushashi washing station, net als de kostenverdeling. Hierdoor kan je dus mooi zien hoeveel geld TSU aan verschepen betaalt en hoeveel er naar de boer gaat. Dat is een mooi bedrag per kilo koffie.

Nicaragua

In augustus vorig jaar werd ik benaderd of ik misschien ook koffie uit Nicaragua wilde. Het idee was om boeren aan branders te linken zodat onderling veel informatie uitgewisseld kan worden over de koffie. Ik werd gelinkt aan de farm Finca Guadelupina van Luis Almendarez en Olga Rodriguez in de regio Dipilto, in het noordwesten van Nicaragua tegen de grens van Honduras aan. Ik kreeg van hen een schitterende variëteitenmix van pacas en caturra, gewassen en in grainpro-zakken verscheept. Er waren in totaal vijf zakken bij TSU en ik heb ze allemaal besteld.

Gasten in Black & Bloom waren erg enthousiast en vonden hem heerlijk op de huisespresso. Toen de stash op was werd ik door Lennart benaderd of ik niet voor het volgende oogstseizoen weer dezelfde koffie wilde bestellen, en zo de boeren in Nicaragua te ondersteunen. Ik hoefde niet lang na te denken, ik vond het idee en initiatief erg mooi.

Lennart had nog een vraag: of ik ook iets speciaals wilde. De boeren hadden namelijk aangeboden om special reserve lots te maken voor mij, uit dankbaarheid dat ik hun koffie had afgenomen. Ik stond werkelijk perplex van die vraag. Een boer hier heel erg ver vandaan, in Nicaragua, gaat speciaal voor míj een paar zakken koffie maken? Ik was vereerd en ontroerd.

Ik heb gevraagd naar een single variety koffie, dus geen mix van soorten en als het kon daarnaast een natural (ongewassen) koffie van een andere variëteit. Nicaragua staat bekend om de variëteit maragogype, dus ik mag straks naast de caturra een natural maragogype van Guadelupina gaan roosteren. Ongelooflijk.

Direct trade koffie

De afgelopen week kreeg ik een bericht via Instagram. Lennart was op de farm geweest en had gesproken met de boeren. Van het geld wat ik via TSU betaalde voor hun product, konden ze de tien personen die op de farm werkten een goed salaris betalen en voor de eerste keer sinds hun start in 1987 hebben ze wat financiële armslag. Hierdoor kunnen ze wat experimenteren met nieuwe varietëiten en natural processing. Dit is toch werkelijk geweldig? Dit is wat ik zo fijn vind aan direct trade koffie, door effectieve relaties aan te gaan kun je een positieve verandering brengen in zulke omgevingen. Geweldig.

Als het goed is krijg ik in april de koffie binnen. Ik zal hem dan ook aanbieden via de webshop en mocht je een keer de trip maken naar Groningen, schroom dan niet en kom even langs. De koffie zal op de molen zijn en je kan dan meteen wat meenemen voor thuis. En je weet het: Er gaat Niets Boven Groningen!

In de Koffie & Thee Special van Misset Horeca, verschijndatum 31 maart 2017, staat een uitgebreid artikel met Gerben Engelkes, waarin hij ingaat op het zelf branden van koffie.

Gerben Engelkes, Black&BloomGerben Engelkes staat dit jaar met zijn Groningse koffiebar Black&Bloom op één in de Misset Koffie Top 100. Op Missethoreca.nl deelt hij zijn mening, ervaring en kennis.

Bekijk hier de ranglijst Koffie Top 100 2016

Reageer op dit artikel