blog

Tess Posthumus: ‘Jureren en talent spotten’

Café 15591

Tess Posthumus blogt vanuit Tel Aviv: ‘Ik ben hier met mijn collega Timo Janse om de bartenders tijdens World Class Israel te jureren. Elk jaar wordt deze cocktailcompetitie gehouden en voordat er op een internationaal level gestreden mag worden moet je eerst alle nationale voorrondes winnen.

Tess Posthumus: ‘Jureren en talent spotten’

Timo en ik zijn zo gelukkig geweest om deze competitie in 2010 en 2015 te winnen en ook tijdens de internationale World Class finale hebben we het redelijk ver mogen schoppen. Waardoor we nu mogen jureren en oordelen over alle nieuwe creaties waar de bartenders mee komen. Geen vervelend baantje.

‘Gember is tegenwoordig populair in cocktails, in tegenstelling tot zoete smaken’

World Class werkt met een aantal challenges waardoor de bartenders in een bepaald concept of thema aan de slag moeten gaan. En tijdens het jureren komen dan ook de gekste creaties voorbij. Lekker, interessant maar somsTess Posthumus ook wat minder lekker. Het leuke van het jureren is dat je snel trends kunt spotten. Zo gebruiken veel bartenders nu gember, zijn zoete smaken niet erg populair en zijn de Israëlische bartenders in Tel Aviv vaak fan van dille. Een ander voordeel van het jureren is dat je heel snel talent kunt spotten. Jonge bartenders die het spelletje snappen, die goed met smaak en balans overweg kunnen en die aandacht aan gastvrijheid schenken. Ben je een bareigenaar of vanuit een merk op zoek naar een nieuwe brand ambassador, houd dan dit soort competities in de gaten. Ga kijken en in zeven minuten weet je precies op wat voor niveau je de bartender in kunt zetten en wat nog geleerd moet worden.

‘Zoek je een nieuwe brand ambassador; bij een cocktailcompetitie herken je de toppers in een paar minuten’

Het gaat bij dit soort wedstrijden om het gehele plaatje. Een lekker drankje kunnen mTess Posthumusaken is waar het allemaal mee begint, maar daarnaast spelen er nog zo veel aspecten mee. Een onderdeel wat veel bartenders vergeten is bijvoorbeeld de naam van de cocktail. Zelf vind ik het vaak lastig om voor mijn creaties met een passende naam te komen maar tijdens de World Class rondes in Tel Aviv waren een aantal bartenders totaal vergeten om een naam te verzinnen. Onhandig want tijdens World Class gaat het om de aandacht voor details. Gelukkig zijn er natuurlijk ook bartenders die het spelletje heel goed snappen en het in de competitie ontzettend ver schoppen. En precies zo’n bartender wil je stelen.

Tess Posthumus is freelance hospitality professional en bartender bij het Amsterdamse Door 74. In 2015 werd ze verkozen tot Dutch World Class Bartender of the Year. Tessposthumus.com

Reageer op dit artikel