blog

Beleving op het winterterras

Café 541

In de winter vind ik het heerlijk om af en toe eens een flinke wandeling door het bos te maken. Tijdens één van deze uitstapjes kwam ik vorig jaar langs een restaurantje. Op het terras hing boven een vuurtje een ketel met dampende glühwein en op de stoelen en banken lagen comfortabele kussens. Als een magneet werd ik naar een leeg tafeltje toe getrokken en dat was natuurlijk precies de bedoeling van de ondernemer.

Beleving op het winterterras

Gasten zijn in de winter wat minder massaal buiten dan in de zomer. Daarom is het belangrijk om goed na te denken over de inrichting van het winterterras. Comfort speelt een grote rol. Dat kan eenvoudig door dekentjes neer te leggen, waardoor klanten langer blijven zitten, maar het kan ook veel uitgebreider. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van parasols, terrasverwarming en door een activiteit op het terras plaats te laten vinden. Door buiten glühwein, chocolademelk met slagroom of bijvoorbeeld een winterse soep te verwarmen, wordt extra beleving gecreëerd.

Ook slager Geertjan Zwaard weet dat maar al te goed. Hij laat vier dagen in de week zijn Big Green Egg in de corridor bij zijn winkelingang branden en het resultaat daarvan is een eigen vleeswarenlijn van producten die op het apparaat zijn bereid. Als mensen het vlees kunnen ruiken en proeven, dan verkoopt het zichzelf, aldus de slager, die vanwege zijn creatieve idee flink wat extra omzet draait.

Tegenwoordig speelt ook nog een ander aspect mee bij het creëren van een mooie beleving: het aanbieden van een goede wifi-verbinding. Uit onderzoek onder Nederlandse consumenten blijkt dat 70 procent van de horecabezoekers een bar of restaurant met wifi boven een locatie zonder wifi verkiest. 66 procent van de gasten geeft aan langer op een locatie te verblijven als er goede wifi beschikbaar is. Het aanbieden van een goede verbinding is dus ontzettend belangrijk. Ook worden er steeds hogere eisen gesteld aan de snelheid, de algehele kwaliteit en de stabiliteit van het netwerk. Al geldt dit natuurlijk wel voor een bepaalde doelgroep.

Als ik aan het werk ben, vind ik een goede wifi-verbinding ook heel prettig, maar in mijn vrije tijd prefereer ik toch dat plekje op het terras bij het bos met de warme glühwein, of er nu wel of geen goede wifi is. Voor mij was dit zo’n mooie winterse beleving dat – geloof het of niet – mijn telefoon in mijn tas is gebleven.

Leestip: Winterterras Van Heeckeren zorgt voor topomzet

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels