fotoreportage

Horecainterieur: ’t Taphuys Arnhem walhalla voor bier- en wijnfanaten

Café 15695

Horecaondernemers Martijn Lensing en Paul van Boxtel hebben begin deze maand ’t Taphuys aan het Jansplein in Arnhem geopend. Gasten kunnen er zelf hun biertje tappen bij de tapwand met honderd speciaalbieren of een keus maken uit tachtig verschillende wijnen. ‘Ze betalen per centiliter en kunnen daardoor proeven van verschillende soorten. Vernieuwend en ongedwongen, net zoals de sfeer, de service en het interieur in de zaak.’

Horecainterieur: ’t Taphuys Arnhem walhalla voor bier- en wijnfanaten
't Taphuys Arnhem

Martijn Lensing en Paul van Boxtel willen dat iedereen zich thuis voelt bij ’t Taphuys, waarvan vorig jaar al een vestiging werd geopend in Tilburg. In de enorme ruimte van het oude postkantoor waar ’t Taphuys in Arnhem is gevestigd, zijn verschillende zitjes gecreëerd. Zo is er een zonnige serre waar gasten rustig kunnen gaan zitten, een borrelgedeelte met hoge tafels, een dinergedeelte met halfhoge en hoge zitjes en een kinderhoek met een zitgedeelte. Van Boxtel: ‘Het is fijn om te merken dat het ons daardoor lukt een doelgroep te bedienen van jong tot oud.’

Happen, tappen en stappen

Het interieur bevat veel natuurlijke materialen, grote planten, messing en designlampen. De zaak is zeven dagen per week vanaf 10.00 uur open voor koffie, lunch, borrel en diner. ‘Later op de avond zetten we voor ‘Taphuys’ een ‘s’ en wordt het een ‘Staphuys’, waar je ook kunt dansen. Je kunt bij ’t Taphuys dus happen, tappen en stappen onder één dak’, aldus Van Boxtel.

Tapwand blikvanger in horecainterieur

Blikvanger in het stadscafé is de tapwand met honderd bieren en tachtig wijnen. ‘Een walhalla voor bierkenners en wijnfanaten. Gasten vinden het fijn dat ze kunnen proeven. Bij de wand kunnen ze zelf tappen en de glazen spoelen. Eerst kopen ze bij de bar voor het gewenste bedrag een pasje. Deze pas leg je in de houder van het favoriete biertje of wijntje en tappen maar. Gasten betalen per centiliter, waardoor ze een slokje van iets kunnen proeven, maar ook een half glas of een groot glas kunnen tappen.’

Met servicelampje roep je personeel

Indien gewenst kunnen gasten gewoon aan tafel bediend worden. Door het servicelampje dat op de tafels staat om te draaien, springt het op rood. Hiermee ‘roept’ de gast het personeel. ‘Met deze werkwijze is de bediening veel sneller en prettiger voor de gast’, aldus Van Boxtel.

Roltrap in ’t Taphuys

De roltrap in het hart van de zaak is gebleven. ‘Op dit moment doen we er niets mee. We willen in de toekomst boven nog een leuk concept neerzetten waarbij de roltrap goed van pas komt. We zijn nog zoekende naar een goede invulling en een partner om daar iets moois voor te ontwikkelen. Tot die tijd focussen we ons op de zaak zoals die nu is.’ Ook opmerkelijk is de open keuken met werkeiland. Gasten kunnen letterlijk in de keuken kijken en een praatje maken met de kok.

Eten op planken

Al het eten bij ’t Taphuys wordt op planken geserveerd. Gasten hebben de keuze uit vis, vlees, groenten en andere bijgerechten, waarbij zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van streekproducten.
‘Het Shared dining-concept sluit perfect aan bij onze uitgangspunten: niet stijf maar lekker ongedwongen eten’, zegt Paul van Boxtel. De gerechten worden bereid op houtskool in de Josper Grill of op The Big Green Egg. ‘De temperatuur in The Big Green Egg is overal hetzelfde, waardoor je heerlijk mals vlees krijgt.’

Naast ’t Taphuys in Arnhem en Tilburg hebben eigenaren Van Boxtel en Martijn Lensing nog meer zaken, waaronder de Eindhovense cafés Thomas en Spijker.

Beeld: Igor Vermeer

Bekijk hier hoe de tapwand werkt bij ’t Taphuys

Reageer op dit artikel