fotoreportage

Horecainterieur Old Dutch: klimrekken en boksballen in design

Café 3899

Dirk van de Voort opende op 8 juli zijn tweede zaak in het centrum van Breda: Old Dutch Sports Bar & Restaurant. ‘Een sportsbar nieuwe stijl. Een vrouwvriendelijke zaak waar de Nederlandse sportgeschiedenis centraal staat. Een plek waar je kunt genieten van sport, een biertje of cocktail en van kwalitatief goed Amerikaans eten.’

Horecainterieur Old Dutch: klimrekken en boksballen in design
TPJ Verhoeven Photography

Van de Voort wilde in eerste instantie een Irish Pub openen: Old Dutch. De ondernemer: ‘Gaandeweg het proces werd het een sportsbar die volledig op de Nederlandse sport is gericht. Iets wat nog niet bestaat in Nederland.’ De zaak eert de Nederlandse sportgeschiedenis van toen en nu, waarbij het interieur invloeden kent uit New York.

Zelf verbouwen en inrichten van Old Dutch

Designers Maarten Wijnen (Uitzuid) en Hans Kuijten maakten het ontwerp. Van de Voort ging ermee aan de slag, verbouwde de boel en richtte de zaak zelf in. Hij liep stad en land af op zoek naar oude sportattributen en materialen. ‘Ik heb Marktplaats en heel wat Nederlandse winkeltjes afgestruind. Inspiratie deed ik op in New York, zoals de New York Ceiling-tegels bij de bar en het barnwood aan de wand. Zo nu en dan kwam ik er niet uit en haalde ik de designers erbij om samen tot een oplossing te komen. Het eindresultaat is een unieke, stoere zaak waar je gemoedelijk kunt borrelen, sport kijken en eten’, zegt Van de Voort.

Boksbal

‘De ontelbare sportartikelen in de zaak geven de industriële materialen als staal, beton, steen, grof hout en industriële lampen een stijlvolle en warme uitstraling: anders dan de meeste zaken met een industriële look’, zegt Van de Voort. In Old Dutch is een en al beleving en nostalgie aanwezig door oude sportitems: wielrenfietsen, klimrekken, bokken, turnkasten, maskers, schermen, klimtouwen en een boksbal. ‘Gasten ontdekken telkens weer iets anders in de zaak.’
Ook zijn er veel grafische teksten op de muren en zie je de Nederlandse sportgeschiedenis terug in de sportfoto’s van sportfotograaf Leo Vogelzang. Bovendien sieren verschillende graffitiportretten van de Bredase kunstenaar Robin Nas, bekend als Zenk One, de wanden.

Elf schermen in Old Dutch

Gasten kunnen hun favoriete sport kijken op één van de elf schermen. Alle sporten worden uitgezonden zonder geluid zodat het de gasten niet stoort. ‘Bij grote wedstrijden gaat het geluid uiteraard wel aan.’

Amerikaanse dinerkaart

Van de Voort is vier jaar eigenaar van tapasbar De Markt in Breda. Bij zijn nieuwe zaak organiseert de actieve ondernemer maandelijks sportevenementen rondom populaire wedstrijden. Elk weekend wordt er op een megascherm sport uitgezonden. Voor, tijdens of na de wedstrijden is eten te bestellen in de sportsbar ‘first floor’ en vanaf september ook in het dan geopende restaurant met open keuken. De zaak heeft een uitgebreide Amerikaanse dinerkaart. ‘Geen fastfood, maar écht goed eten met verse en kwaliteitsproducten.’ Gerechten komen van een Amerikaanse broiler of een rookoven. Ook staan acht hotdogs, salades en visgerechten op de kaart. ‘Het restaurant wordt een intieme ruimte waar stelletjes en vrienden terechtkunnen. Er zijn geen tv’s aanwezig. Het restaurant krijgt een eigen ingang aan de Grote Markt en zal vanaf september ook via de sportsbar aan de St. Janstraat bereikbaar zijn.

Hoe komt een nieuw horecainterieur tot stand en wat is het effect van een restyling? Lees het hier.

Foto’s: TPJ Verhoeven Photography

Foto's

Reageer op dit artikel