nieuws

Ieren grootste ‘binge-drinkers’ van EU

Café

Ierland kent het hoogste percentage zware drinkers binnen de Europese Unie. Nederland staat op een achtste plaats in een peiling in opdracht van de Europese Commissie, de zogeheten Eurobarometer, die woensdag is gepubliceerd.

Zwaar drinken, het zogenoemde binge-drinken, wordt gedefinieerd als het drinken van minstens vijf glazen tijdens één drinkgelegenheid. Uit onderzoek is gebleken dat er een verband is tussen het nuttigen van grote hoeveelheden alcohol in een keer en problematisch alcoholgebruik.

Eén op drie ondervraagde Ieren zegt regelmatig (een of meer keer per week) zwaar te drinken. De Finnen (27 procent) en de Britten (24 procent) komen op plek twee en drie. Nederland scoort met een achtste plaats (12 procent) vrij hoog in de enquête in 25 EU-landen.

Vooral onder Europese jongeren is binge-drinken populair. Een vijfde van de ondervraagden in de leeftijd van 15 tot 24 jaar zegt het te doen.

Reageer op dit artikel