nieuws

Jeroen Veldkamp Nederlands beste meester-espressomaker

Café

Jeroen Veldkamp heeft vrijdag 26 april de titel ‘Dutch Barista of the Year 2002’ veroverd. De bedrijfsleider van Grand Café van Bleiswijk in Enkhuizen vertegenwoordigt door deze titel ons land tijdens het Barista Championships in Oslo van 14 tot en met 16 juni 2002.

Jan Willem Moerman (eigenaar ’t Jagershuis, Hoek van Holland) eindigde als tweede en Edwin Kuipers (Café Touché, Arnhem) legde beslag op de derde plaats.

De vakjury prees Veldkamp vooral om zijn presentatie. Veldkamp bouwde een thema om zijn voordracht. ‘In verband met vierhonderd jaar VOC, heb ik samen met mijn chef-kok Marco Nierop en zijn broer John mijn espresso in het teken van de VOC geplaatst’, meldde Veldkamp.

‘Ik heb gedroogde plakjes kruidkoek gemalen in een koffiemolen. Daarnaast suikerwater ingekookt waarna een kruidige siroop ontstond. Deze koffie heb ik op een VOC-schaal gepresenteerd in een VOC-glas. Ontwerper Frans van Leeuwen heeft een miniatuur VOC-billboard gemaakt, die op de schaal stond.’

Veldkamp zal de winnende koffie binnenkort op zijn koffiekaart plaatsen. ‘Dat ben ik wel verplicht. De kostprijs van de koffie ligt door de specerijen hoger dan een gewone koffie, maar lager dan bijvoorbeeld een Irish Coffee, omdat er geen alcohol in zit. De bereidingstijd is twee à drie minuten per koffie.’

V.l.n.r.: Jan Willem Moerman, Jeroen Veldkamp en Edwin Kuipers.

Reageer op dit artikel