nieuws

Première Fortuyn-film Van Gogh in Haags café Dudok

Café

De film 0605 van Theo van Gogh beleeft 12 december zijn première in café Dudok in Den Haag. Daar zal de visie van de filmmaker op de moord op politicus Pim Fortuyn op grote schermen worden vertoond. Dat bevestigde een woordvoerder van Dudok maandag.

De keuze voor Dudok is niet onlogisch. Tijdens de landelijke verkiezingen werden vanuit het café uitzendingen verzorgt door de tv-programma’s NOVA en Den Haag Vandaag. Radio 1 zendt elke zondag tussen 12.00 en 14.00 uur uit vanuit Dudok en ook NOVA Politiek, een gezamenlijke uitzending van NOVA en Den Haag Vandaag, wordt elke vrijdag hier vandaan uitgezonden. Afgelopen vrijdag heeft Dudok een speciale studio voor radio- en televisie-uitzendingen geopend.

In 0605 brengt Van Gogh de moord op Pim Fortuyn in verband met een complot van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) om de politicus het zwijgen op te leggen. Het script komt van Tomas Ross, die eerder een boek van gelijke strekking schreef. Voor de rol van Pim Fortuyn is geen acteur gebruikt. In de film zijn televisiebeelden van de politicus verwerkt. Reinout Bussemaker speelt moordenaar Volkert van der G.. Thijs Romer is een fotograaf die op de dag van de moord, 6 mei 2002, aanwezig is op het Mediapark waar Fortuyn wordt neergeschoten. Tara Elders speelt een milieuactiviste.

Reageer op dit artikel