nieuws

Café-eigenaar zat in biervatenbende

Café

Voor de verduistering van fusten Heineken-bier heeft de rechtbank in Amsterdam maandag zeven mensen veroordeeld tot taakstraffen van 140 tot 200 uur. Daaronder bevindt zich ook een café-eigenaar.

Café-eigenaar zat in biervatenbende

Het zijn chauffeurs, bijrijders en mensen die de orders verwerkten, zogenoemde orderpikkers. Een café-eigenaar kreeg een taakstraf van 75 uur omdat hij enkele van de ontfutselde biervaten had gekocht.

De mannen, tussen de 25 en 52 jaar oud, hebben in 2005 zeker tientallen biervaten gestolen bij de vestiging van Heineken in het westelijk havengebied van Amsterdam. Justitie vermoedt dat de omvang van de diefstal nog vele malen groter is, maar heeft daar geen bewijzen voor. De totale schade voor Heineken wordt begroot op 350.000 euro.

Orderpikkers in het expeditiecentrum hadden fusten apart gezet zonder pakbon. De chauffeurs en bijrijders leverden ze af en deelden de opbrengst met de orderpikkers. De meeste werkten als uitzendkracht voor transportbedrijf De Rijke. Een van de veroordeelden was werknemer van Heineken.

De mannen gingen tot hun actie over wegens geldproblemen, vertelden ze de rechtbank. Ze verkochten de biervaten tussen de 50 en 60 euro aan cafés. Een oud-werknemer van Heineken ontdekte de diefstal toen hij werd gevraagd mee te doen.

Na het ophangen van camera’s en het inzetten van observatieteams deed de bierbrouwer aangifte bij de politie. Alle mannen verloren hun baan toen de verduistering uitkwam.

Reageer op dit artikel