nieuws

Conflict Kooistra-Oubaha gaat richting kortgeding

Café

Horecatycoons Sjoerd Kooistra en Khalid Oubaha liggen zwaar overhoop met elkaar. Het jarenlange conflict tussen de cafétoppers is sinds afgelopen week opgelaaid, nu de veiligheid van diverse zaken in Nijmegen in gevaar is door achterstallig onderhoud. Kooistra driegt nu met een kortgeding.

Conflict Kooistra-Oubaha gaat richting kortgeding

Het probleem spitst zich toe op het verantwoordelijk stellen van de onveilige situaties in meerdere horecabedrijven. De vraag is wie er moet investeren om de veiligheid van Drie Gezusters, Groote Griet en Heidi’s Skihut in de Nijmeegse Molenstraat te waarborgen. De gemeente zegt Kooistra. Kooistra zegt Oubaha. En Oubaha zegt Kooistra.

Het conflict wordt bemoeilijkt omdat er diverse eigenaren van onroerend goed zijn en dat er rollen zijn weggelegd voor huurder, verhuurder en bierbrouwer. Alles veelal verdeeld over allerlei bv’s, schrijft De Gelderlander.

Hoofdverantwoordelijke

De gemeente heeft vorige week aangekondigd dat het overgaat tot sluiting, wanneer Kooistra geen maatregelen treft om de zaken veiliger te maken. Nijmegen wees eerder al op de onveilige situaties en heeft door de onoverzichtelijke pachtconstructies Kooistra aangewezen als hoofdverantwoordelijke.

Kooistra op zijn beurt heeft laten weten dat een groot deel van de bouwkundige acties uitgevoerd moeten worden door de pachter, door Oubaha dus. ‘Ik heb een ontruimingsinstallatie besteld en zal die plaatsen. Maar 80 procent van de bouwkundige acties zal de pachter toch echt moeten uitvoeren’.

Onveilige situaties

‘We hebben de pachter gesommeerd voor dinsdag te antwoorden. Anders komt er een kortgeding om hem te dwingen de aanpassingen uit te voeren’, voegt Kooistra vrijdagmiddag als nieuw element toe aan de strijd die zich lijkt te ontwikkelingen als een duel tussen meester en leerling.

Oubaha stelt dat onveilige situaties niet horen en dat daarin verandering moet komen. Hij zegt dat Kooistra als verpachter dit moet oppakken. ‘Precies zoals de gemeente ook heeft geconcludeerd’, voegt Oubaha toe, die zich gesteund voelt door de gemeente.

Verstoorde relatie

Het probleem wordt er niet eenvoudiger op nu de horecatycoons met elkaar louter communiceren via advocaten. Een jarenlange verstoorde relatie tussen de zakenmannen ligt hieraan ten grondslag.

Sjoerd Kooistra is de grootste en meest bekende horecatycoon van Nederland. Kooistra beschikt over ruim tachtig zaken en is jaarlijks goed voor een omzet van 116 miljoen euro. Deze week heropende hij een Drie Gezusters in Breda waar hij 2.300 hectoliter bier per jaar denkt weg te tappen.

Khalid Oubaha bezit dertien zaken en is jaarlijks goed voor 9,3 miljoen euro omzet. Daarmee bezet hij de 76ste plaats in de Misset Horeca Top-100, de ranglijst met grootste horecabedrijven van ons land. Kooistra vinden we op deze ranglijst terug op de tiende plaats.

Zie ook

Reageer op dit artikel