nieuws

Gebiedsverbod voor hangjongeren

Café

Burgemeesters en officieren van justitie kunnen hangjongeren, die ernstige overlast veroorzaken in uitgaansgebieden, straks zonder tussenkomst van de rechter verbieden zich in een bepaalde straat of buurt op te houden.

Gebiedsverbod voor hangjongeren

De ministerraad heeft vrijdag ingestemd met een wetsvoorstel van de ministers Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken en Ernst Hirsch Ballin van Justitie dat dit regelt. Een gebiedsverbod geldt maximaal drie maanden, maar kan worden verlengd tot een jaar.

Wie zich er niet aan houdt, kan een boete krijgen of een gevangenisstraf van drie maanden (bij verbod opgelegd door burgemeester) of een jaar (verbod officier van justitie).

De maatregelen zijn vooral bedoeld om voetbalvandalisme aan te pakken. In het wetsvoorstel zijn ook elementen meegenomen uit de voetbalwet die de PvdA, CDA en VVD in de Tweede Kamer eind juni zelf presenteerden. De fracties regelden daarin ook een stadion- en omgevingsverbod in combinatie met een meldplicht.

Met het voorstel van het kabinet kunnen de autoriteiten ook beter optreden tegen raddraaiers die buurtbewoners treiteren, maar ook bijvoorbeeld tegen radicale dierenrechtenactivisten. Daarnaast kunnen de maatregelen volgens de ministers van pas komen bij het bestrijden van geweld tegen homo’s.

Reageer op dit artikel