nieuws

Rechter: Strandtenten toch 1 oktober dicht

Café

De strandtenten langs de kust van Scheveningen moeten op 1 oktober hun deuren sluiten. Dat heeft een Haagse kortgedingrechter bepaald. De twintig strandtenten langs de boulevard en de zes ten noorden van de pier wilden tot de laatste dag van de herfstvakantie open blijven.

Rechter: Strandtenten toch 1 oktober dicht

De gemeente Den Haag wilde dat niet toestaan, waarna de Vereniging van Strandexploitanten (VVS) een kortgeding aanspande tegen de gemeente.

Den Haag eist dat de tenten op 1 oktober allemaal sluiten om zo de overlast bij het afbreken te beperken. Het seizoen mocht alleen verlengd worden tot half oktober als minstens 24 van de 26 eigenaren langer open wilden blijven. Daar was echter geen sprake van, omdat drie uitbaters hun tent op 1 oktober al willen opruimen.

‘Schoon’

De gemeente wees in haar pleidooi op de datum van 1 november waarop het strand ‘schoon’ moet zijn. Ook zou er te veel overlast voor omwonenden rondom de boulevard zijn als de strandtenten niet allemaal tegelijk opgeruimd worden.

Advocaat Roland Mans, die in het kort geding de VVS vertegenwoordigde, benadrukte de economische gevolgen voor de eigenaren. ‘Het gaat naar schatting om 1,5 miljoen euro aan mogelijke omzet die wordt misgelopen. Bovendien dreigt ontslag van tachtig tot negentig mensen’, betoogde Mans.

Ook wees hij op de slechte zomer. ‘In juli werden al snert en warme chocomel geserveerd. Het is de hele zomer al herfst op het strand. Een herfstvakantie hoort daarbij.’

De rechter bleek echter onvermurwbaar, waardoor de tenten maandag hun deuren al moeten sluiten.

Zie ook:

Reageer op dit artikel