nieuws

Aanvaring horeca De Koog (Texel)

Café

Het rommelt in de horeca in de toeristische badplaats De Koog op Texel. Cafés en discotheken liggen zo overhoop met logiesvertrekkers, dat ze het vertrouwen in Koninklijk Horeca Nederland afdeling Texel hebben opgezegd.

Aanvaring horeca De Koog (Texel)

Paul van Dijk van brasserie SamSam op De Koog laat in een mail aan de redactie weten dat cafés en discotheken in De Koog niet meer vertegenwoordigd willen worden door hun plaatselijk bestuur van KHN. Het gaat om veertien bedrijven in de toeristische badplaats. ‘We doen vanaf heden zelf het woord. KHN spreek absoluut niet meer namens ons’.

Oorzaak van de vertrouwensbreuk is de visie over de sluitingstijden. Bij wijze van proef moeten horecabedrijven om half vier dicht en om vier uur leeg zijn. Voorheen was dat een uur eerder.

De horecavereniging op Texel laat weten terug te willen naar drie uur en wijst op overlast op straat. ‘Er waren zelfs hoteleigenaren op de jaarvergadering vonden dat we maar naar twee uur moesten, nu de proef in hun ogen niet geslaagd is. Deze opmerking voelt als een mes in de rug’, aldus Van Dijk in zijn brief.

Van Dijk zegt dat het vervroegen van de sluitingstijden betekent dat sommige bedrijven het hoofd niet meer boven water kunnen houden. Met leegstand en verpaupering als gevolg.

De natte horeca verdenkt hoteliers ervan de ‘omzetuurtjes’ af te pakken. ‘Het is geen geheim dat diverse hoteleigenaren tot de vroege uurtjes hun hotelbar open houden. Dat is hun goed recht. Maar als motivatie gebruiken dat hotelgasten dronken aan het ontbijt verschijnen, lijkt ons ongepast’, aldus Van Dijk.

Voorzitter Rein Stam van KHN afdeling Texel laat weten de gang van zaken te betreuren. ‘Dit is iets wat twee weken geleden tijdens de algemene ledenvergadering besproken had moeten worden. De manier waarop dit nu naar buiten wordt gebracht is jammer.’

KHN Texel heeft begin januari een bijeenkomst gepland met het hoofdkantoor en de horecaverenigng in De Koog. Tot die tijd kan hij niet verder op de zaak ingaan.

Reageer op dit artikel