nieuws

Joden boos over T-shirt tegen rookverbod

Café

Een T-shirt tegen het rookverbod in de horeca met daarop een Jodenster met de vermelding roker heeft voor hevige verontwaardiging gezorgd onder Duitse joden.

Joden boos over T-shirt tegen rookverbod

‘Het is hersenloos, onhoudbaar en smakeloos, als de Holocaust op de meest primitieve manier wordt geïnstrumentaliseerd voor de behoeftes van rokers’, aldus Dieter Graumann, de vicevoorzitter van de Centrale Raad van de Joden in Duitsland, vrijdag.

Een bedrijf in Itzehoe had het T-shirt op de markt gebracht uit protest tegen het rookverbod in de horeca, dat op 1 januari in enkele deelstaten van kracht werd.

Het bedrijf is geschrokken van de reacties en heeft de verkoop inmiddels gestaakt. Het openbaar ministerie in Itzehoe onderzoekt of er sprake is van een strafbaar feit. De verplichte gele Jodenster was tijdens de Hitler-dictatuur een symbool van de publiekelijke discriminatie van de joden.

Reageer op dit artikel