nieuws

Amsterdam schaft ‘afkoeluurtje’ af

Café

Amsterdamse snackbars en shoarmazaken moeten binnenkort hun deuren in het weekend eerder gaan sluiten. Nu mogen zij nog tot zes uur ’s ochtends huiswaarts kerend uitgaanspubliek van een vette hap voorzien, dat wordt teruggebracht tot vier uur. Volgens de gemeente ontstaat er teveel overlast in de late snackuurtjes.

Amsterdam schaft ‘afkoeluurtje’ af

In 1999 werden de ‘afkoeluurtjes’ ingevoerd, waarin discotheken geen mensen meer binnen mochten laten en geen alcohol mochten schenken, maar snackbars wel open mochten zijn.

De gemeente Amsterdam hoopte zo dat de overlast die vaak ontstond als iedereen tegelijk de straat op ging, zou afnemen omdat het stappubliek meer gespreid naar huis zou gaan.

In het deze week gepresenteerde Horecabeleidsplan laat de gemeente echter weten dat die hoop tevergeefs was: op en rond de uitgaansgebieden Leidseplein en Rembrandtplein nam de overlast juist toe: groepen bleven langer op straat hangen voor de snackbars, met meer lawaai en geweld als gevolg.

Fastfoodzaken moeten voortaan in het weekend de deuren om vier uur sluiten, doordeweeks om drie uur, meldt De Telegraaf.

Reageer op dit artikel