nieuws

Café Hoograven mag weer open

Café

De tap in het Utrechtse café Hoograven mag weer open. De Utrechtse rechter bepaalde gisteren dat de gemeente het café ten onrechte voor een jaar had gesloten.

Café Hoograven mag weer open

Eigenaar Bes vocht de sluiting vrijdag succesvol aan bij de rechtbank, meldt het Algemeen Dagblad. Aanleiding voor de sluiting was een vechtpartij op Koninginnedag, waarbij de buurt uitliep.

De kroegbaas vond het onbegrijpelijk dat de gemeente Utrecht hem zo’n strenge maatregel had opgelegd. Er was volgens hem geen massale vechtpartij in zijn café. Een dronken klant kreeg van ander een tik op haar neus en werd daarna de zaak uitgezet. Toen ze bleef moeilijk doen, heeft Bes haar gesust en de politie gewaarschuwd.

Pas toen escaleerde de zaak. Bes werd tegen zijn wil gearresteerd, omdat hij buiten de dronken vrouw zou hebben geslagen. En daar bemoeide omstanders zich weer mee. Honden en politie te paard moesten er aan te pas komen, om vijftig man toeloop in het gareel te krijgen.

Advocaat Goudriaan van Bes betoogde dat de gemeente met twee maten meet. Andere kroegen kregen een veel mildere sanctie, terwijl daar bijvoorbeeld een steekpartij was geweest of iemand een pistool tegen zijn hoofd gezet kreeg. Volgens de gemeente zouden er vaker incidenten zijn bij café Hoograven, maar de advocaat van de gemeente kwam met slechts één eerder incident.

Door de sluiting heeft Bes geen inkomsten meer, terwijl de huur en vaste lasten voor zijn kroeg gewoon doorlopen. Volgens zijn advocaat stevent de kroegbaas regelrecht af op een faillissement. Bovendien, als de het buurtcafé pas na een jaar weer de deuren mag openen, hebben zijn klanten inmiddels een ander thuishonk gevonden. ‘Al onze ziel en zaligheid hebben we erin gegooid. En als ons spaargeld. Door dit besluit van de gemeente ben ik alles in een keer kwijt.’ aldus de kroegbaas voorafgaand aan de rechtzaak in het Algemeen Dagblad.

De rechtbank deed gisteren vervroegd uitspraak en bepaalde dat het café weer open mag.

Reageer op dit artikel