nieuws

Café naar rechter om terrasmeubilair

Café

Het terras van Kaffee ’t Hof in Middelburg is ingericht met tijdelijk meubilair. Al vier jaar om precies te zijn. De ondernemer is al jaren met de gemeente in juridische gevecht om zijn terras, en deze week stonden de partijen opnieuw voor de rechter.

Café naar rechter om terrasmeubilair

Vier jaar geleden, onder de vorige eigenaar, nam de gemeente de tafels en stoelen van het terras van ’t Hof in beslag. De huidige eigenaar Hayo Duinkerken blijft vechten om ze weer terug te krijgen.

De gemeente keurde het meubilair af omdat het niet aan de eisen van de welstandscommissie voldeed. Maar waarom gaat de welstandscommissie over terrasstoelen, vraagt Duinkerken zich af. En waarom valt terrasmeubilair onder de openbare orde? ‘En als de geschillencommissie mij wel gelijk geeft, waarom doet de burgemeester dat dan niet?’, zegt hij in de Provinciale Zeeuwse Courant.

De burgemeester van Middelburg bepaalde dat Duinkerken zijn terras niet mag uitbreiden, omdat de meubels niet passen binnen de regels van de gemeente. Zoals ook de welstandscommissie had geoordeeld. Die tafels en banken stonden er namelijk illegaal, benadrukte de gemeente. Niemand had er ooit toestemming voor gegeven.

Dat de uitbreiding van het terras wordt afgewezen omdat er verkeerde meubels op komen, vindt de gemeente logisch. ‘De meubels zijn immers onderdeel van het gebruik van de ruimte. Op zich hebben wij geen bezwaar tegen de uitbreiding, als hij maar andere tafels en stoelen koopt’, aldus een woordvoerder.

Duinkerken is niet van plan nog jaren door te vechten. Het was begonnen als een principekwestie, om te weten waar de grenzen liggen, maar het houdt ook voor hem een keer op. Of hij slaagt in zijn opzet, zal binnen zes weken blijken, dan doet de rechter uitspraak. Als hij verliest? Dan is het waarschijnlijk over en uit en blijft het tijdelijke meubilair definitief staan.

Reageer op dit artikel