nieuws

KHN: Rookverbod zorgt voor chaos

Café

Volgens Koninklijk Horeca Nederland (KHN) is niet de horeca maar de overheid de veroorzaker van de huidige chaos door het rookverbod. Dat zei directeur Lodewijk van der Grinten dinsdag tijdens de ledenraad.

Volgens hem richt de chaos zich onder meer op de handhaving van de wet, de overlast op straat en de vlucht naar illegale zuipketen.

De organisatie vindt dat de horecaondernemers zelf het beste kunnen bepalen of er in de zaak gerookt mag worden. KHN vindt dat minister Ab Klink onvoldoende heeft nagedacht over de gevolgen van het rookverbod en begrijpt dat er horecaondernemers zijn die de asbakken weer neerzetten in hun zaak. Toch is dit tegen de wens van de organisatie, omdat het andere ondernemers schaadt die zich wel netjes aan de regels houden.

‘Maar hoewel ze de precieze omzetgevolgen nog landelijk gaan onderzoeken, durf ik nu al de noodklok te luiden voor een fors aantal horecabedrijven’, zei Van der Grinten. Vooral bij de kleine ondernemers zouden klappen vallen.

Koninklijk Horeca Nederland wil snel met de gemeenten praten over de mogelijkheden om in de winter aangenaam buiten te kunnen roken.

Bekijk onze speciale rookpagina, met al het nieuws en achtergronden bij het rookverbod

Reageer op dit artikel