nieuws

Kleine cafés geven zichzelf aan bij VWA

Café

Eigenaren van kleine cafés geven zichzelf aan bij de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) als overtreder van het rookverbod. Ze hopen op een boete, waarna ze een proefproces kunnen starten om aan te tonen dat ze schade lijden door het verbod.

‘Hallo, we overtreden het rookverbod. Geef ons alsjeblieft een boete!’ Een kleine 600 cafés in Nederland trekken zich niks aan van het rookverbod, meldt De Pers. En ze doen niets om dat verborgen te houden.

‘Er zijn café-eigenaren die zelf bellen met de VWA om te melden dat ze zich niet houden aan het rookverbod’, zegt Wiel Maassen van de Stichting Red de Kleine Horeca-ondernemer. Tot zijn grote verbazing hapt de VWA tot nog toe niet toe. ‘Het lijkt wel of ze bang zijn voor proefprocessen. Misschien voelen ze dat ze niet zo sterk in hun schoenen staan.’

Volgens de VWA worden alle meldingen keurig genoteerd, maar de tweehonderd controleurs kunnen niet meteen overal naartoe. ‘Het kost gewoon tijd, want er zijn tienduizenden horecazaken’, legt VWA-woordvoerder Annemieke Herberigs uit. Maar ze kan de boetevragende caféhouders geruststellen. ‘Het kan even duren, maar ze komen echt allemaal aan de beurt.’

De Stichting Red de Kleine Horeca-ondernemer vertegenwoordigt 576 cafés die zich niet neerleggen bij het rookverbod, en dat aantal groeit gestaag. Ze hoopt voor de rechter aan te kunnen tonen dat de kleine kroegen onevenredig veel economische schade ondervinden. In tegenstelling tot grote horecazaken hebben zij niet het geld of de ruimte om een aparte rookruimte in te richten.

Om dezelfde reden werd deze week in Duitsland het rookverbod deels teruggedraaid. In kleine cafés in Berlijn en de deelstaat Baden-Württemberg mag weer gerookt worden. Volgens de rechter hebben de cafés kunnen aantonen dat ze brodeloos dreigen te raken.

De stichting van de kroegbazen begint binnenkort een bodemprocedure om hetzelfde ook in Nederland te bereiken. Maar zulke zaken duren maanden of zelfs jaren en zoveel tijd hebben de kleine cafés niet.

Bekijk onze speciale rookpagina, met al het nieuws en achtergronden bij het rookverbod

Reageer op dit artikel