nieuws

Klink op ramkoers met horeca

Café

Minister Ab Klink van Volksgezondheid ageert tegen de stelling van Koninklijk Horeca Nederland (KHN) dat het door hem ingevoerde rookverbod een chaos veroorzaakt in ons land. Daarnaast kondigde hij aan dat vanaf 1 oktober de gewenningsperiode over is, en overtredende kroegen geen waarschuwing meer krijgen, maar direct een boete.

Klink op ramkoers met horeca

Dat laatste zei Klink gister in tv-programma Nova. Eerder op de dag zei Klink het overdreven te vinden dat in de horeca een chaos ontstaan is door het rookverbod, dat afgelopen zomer van kracht werd.

Die woorden kwamen van branchevereniging KHN. Zij stelt dat het niet goed gaat met de handhaving van het rookverbod. Ook zouden veel kroegen door het rookverbod hun klanten kwijtraken en failliet dreigen te gaan. Er wordt al gesproken van duizend kroegen die op het punt staan om te vallen als gevolg van het verbod.

Volgens de minister zijn er geen harde cijfers over omzetverlies. Klink verwees naar geruststellende cijfers uit landen waar het roken al eerder taboe werd.

Ook stelt KHN dat het niet goed gaat met de handhaving van het verbod, maar in navolging van de Voedsel- en Warenautoriteit, die boetes uitdeelt aan kroegen waar gerookt wordt, wijst Klink erop dat 95 procent van de horeca rookvrij is.

Er klinken steeds meer geluiden van kroegen die de asbak weer uit de kast halen. Volgens hen blijven door het verbod zo veel rokende drinkers thuis, dat cafés nauwelijks meer het hoofd boven water kunnen houden.

Een lokaal begonnen initiatief in Tilburg, waar kroegbazen het roken weer toestaan en een gezamenlijk fonds hebben ingericht waar iedereen geld inlegt en waaruit eventuele boetes betaald worden, vindt landelijk navolging. Inmiddels hebben zich ruim duizend cafés aangesloten, claimt Actiecomité Buigen of Barsten.

Kijk ook op onze speciale rookpagina

Reageer op dit artikel