nieuws

Bierdrinkers prefereren glas

Café

Nederlandse bierdrinkers drinken hun biertje steeds vaker uit een glas in plaats van uit een flesje of blikje. Maar liefst 65 procent van de bierdrinkers zegt het biertje liever uit het glas te drinken, een jaar geleden was dat 54 procent.

Bierdrinkers prefereren glas

Dat blijkt dinsdag uit het Nationaal Bieronderzoek, dat voor de vierde keer door het Centraal Brouwerij Kantoor (CBK) is gehouden.

Vooral het flesje heeft aan populariteit ingeboet. Dronk in 2007 nog 37 procent van de bierliefhebbers bier uit een flesje, dit jaar is dat teruggelopen tot een kwart (25 procent).

Bier drinken uit een blikje wordt ook steeds minder populair. In 2005 deed 6 procent dat nog, nu nog maar 2 procent. Zo’n 8 procent van de mensen maakt het niet uit hoe ze het biertje binnenkrijgen.

Trappist

Dat biertje is overigens vaker een gewoon pilsje (74 procent). Het pilsje was in Nederland altijd al favoriet maar won de afgelopen jaren verder aan marktaandeel ten koste van vrijwel alle andere biersoorten, zoals speciaal bier, witbier, malt bier en trappist. Nieuwkomer rosébier heeft een aandeel van 15 procent. Bokbier bleef stabiel op 23 procent.

Bier dat in huis wordt geconsumeerd, wordt meestal gekocht door de man (64 procent). Sinds 2005 emancipeerde de vrouw op dat gebied en ging het percentage vrouwen dat bier haalde omhoog van 26 procent naar 41 procent, dit jaar liep dat licht terug tot 36 procent. De meeste vrouwen zijn dan ook al tevreden als ze een tot zes flesjes of blikjes gerstenat in huis hebben, de meeste mannen zijn er pas gerust op als ze een krat of een tray hebben staan.

Wouter Bos

De smaak van het pilsje bepaalt zowel bij vrouwen (70 procent) als mannen (76 procent) op de eerste plaats de mate van genot bij het drinken. Mannen vinden vervolgens ook de temperatuur heel belangrijk. Voor vrouwen hangt het er mede vanaf met wie zij het biertje drinken.

Als dat gezelschap een politicus zou moeten zijn, kiest 21 procent voor Wouter Bos, 16 procent voor Femke Halsema en 15 procent voor Geert Wilders. Rita Verdonk (12 procent) en Jan Peter Balkenende (10 procent) zijn een goede vierde en vijfde keus.

Tenslotte vroeg het CBK van wie bierdrinkers hun eerste pilsje kregen aangeboden. In de meest gevallen was dat door de ouders (37 procent), op de voet gevolgd door vrienden (30 procent). Een kwart nam zelf het initiatief.

Reageer op dit artikel