nieuws

CDA: rookverbod handhaven

Café

De leden van het CDA willen geen onderzoek naar een manier om kleine cafés in de grensstreek tegemoet te komen vanwege klanten die weglopen door het rookverbod. Zij willen niet dat hun eigen minister Ab Klink van Volksgezondheid mogelijkheden bekijkt.

CDA: rookverbod handhaven

Tijdens een congres van de partij in Utrecht verwierpen leden van de partij zaterdag een resolutie van de afdeling Etten-Leur voor een onderzoek. De afdeling stelt dat cafés bij de grens het slachtoffer zijn van oneerlijke concurrentie uit Duitsland en België omdat daar in kleine cafés wel mag worden gerookt.

Met het verwerpen van de resolutie gaan de leden van het CDA in tegen het dagelijks bestuur van de partij, dat de resolutie ondersteunde. Onder de leden heerste veel onbegrip voor de opstelling van het partijbestuur, omdat de resolutie stelt ‘dat een (tijdelijke) aanpassing’ van het rookverbod mogelijk moet zijn.

Evalueren

‘Als het CDA deze resolutie aanneemt, garandeer ik dat in 80 procent van de horecazaken de asbakken vanavond op tafel staan’, aldus een horecabaas die lid is van het CDA.

Volgens partijvoorzitter Peter van Heeswijk doet de resolutie echter geen afbreuk aan het rookverbod. Hij stelt dat het alleen de bedoeling was om het rookverbod te evalueren. Minister Klink zegt tevreden te zijn dat de resolutie is verworpen.

De leden namen verder een resolutie van de vrouwenorganisatie binnen het CDA aan. Daarin staat dat de partij ervoor moeten zorgen dat evenveel vrouwen als mannen namens het CDA in bijvoorbeeld de Tweede Kamer komen.

Reageer op dit artikel