nieuws

KHN vangt bot bij Klink

Café

Het gesprek over het rookverbod tussen Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en minister Klink is uitgelopen op een zware teleurstelling. KHN vindt dat Klink alles van tevoren in scène heeft gezet en dat de minister niet wil dat er overlevingskansen zijn voor de kleine horecaondernemer. ‘Hij laat ze volledig in de kou staan’.

KHN vangt bot bij Klink

Dat blijkt uit een zojuist uitgebracht persbericht door KHN. Daarin haalt KHN-directeur Lodewijk van der Grinten fel uit naar de minister.

De minister bagatelliseert en kijkt dogmatisch naar het probleem van vooral de kleine horecaondernemer. We houden er dan ook ernstig rekening mee dat onze leden zich distantiëren van het rookverbod. Aldus KHN.

“Het is ongelofelijk dat hij niet tegemoet wil komen aan de problemen die hij bij de kleine horecaondernemer neerlegt. Tussen de 1.500 en 3.000 horecaondernemers dreigen door het rookverbod nu ten onder te gaan’, aldus Van der Grinten.

Ernstige zaak

Van der Grinten: ‘Een aantal weken geleden hebben we de minister duidelijk laten zien wat de grote omzetgevolgen zijn en tegen welke knelpunten de horecaondernemer tegen komt. Hij wil daar echter helemaal niets aan doen en neemt de horecabranche nu niet serieus. De horecabranche snapt dat de overheid wil dat onze kinderen later niet meer roken, maar is realistisch en dan moet het rookverbod wel duidelijk, helder en te organiseren zijn’.

De voorman andermaal: ‘Dat minister Klink nu geen duidelijk antwoord heeft gegeven, is een ernstige zaak. Wij zijn van mening dat minister Klink onvoldoende heeft nagedacht over de gevolgen van het rookverbod. Het is een ernstige zaak dat hij niet in alle redelijkheid met ons naar oplossingen wil kijken. Koninklijke Horeca Nederland begrijpt waarom sommige collega’s de asbakken weer neerzetten. Zij vrezen voor hun broodwinning en pensioen’.

KHN stelt dat de invoering van het rookverbod leidt tot buitenproportionele gevolgen voor vooral de kleine horecaondernemer. ‘We willen dat deze gedupeerde ondernemers naar alle redelijkheid worden gecompenseerd. Op 9 december komen de leden in de Ledenraad bij elkaar en we zijn bang dat veel leden van onze branchevereniging niet langer achter het rookverbod staan. De chaos die nu is ontstaan is een rechtstreeks gevolg van het beleid van de minister’.

Reageer op dit artikel