nieuws

Vlaanderen praat over rookbeleid

Café

Het ziet er niet naar uit dat het Vlaamse deel van België een horecarookverbod naar Nederlands voorbeeld gaat krijgen. Pogingen van Kamerlid Sarah Smeyers van de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) om een algemeen rookverbod door te voeren zijn gesneuveld in politieke wirwar.

Vlaanderen praat over rookbeleid

Smeyers’ voorstel -al meer dan een jaar oud- zou besproken worden in de Commissie Volksgezondheid, maar de discussie werd afgelast omdat er iets mis zou zijn met een vertaling.

Zo valt te lezen op de site: www.hiermaghetwel.nl. Bovendien waren er stukken zoekgeraakt. En daarmee lijken de Belgen beland te zijn in een politieke soap waarvan het eind nog lang niet in zicht is.

De huidige horeca rookwetgeving in België is onduidelijk. Zo moest er onlangs een rechter aan te pas komen om uit te vinden of in een café in Kortrijk wel of niet gerookt mocht worden. Een en ander hing af van de interpretatie van het begrip ‘sport’.

De rechtbank in Kortrijk besloot dat poolbiljart een spel is én geen sport en sprak de uitbater vrij. Bij een spel mag namelijk wel gerookt worden. Was er wel sprake geweest van sportbeoefening dan was een rookverbod van kracht geweest.

Dan is er de kwestie van maaltijden. Als een kroeg maaltijden serveert, mag er niet gerookt worden. Behalve als het kleine maaltijden zijn. En dus dringt zich de vraag op waar de scheidslijn tussen klein en groot ligt. De Belgen zijn er nog lang niet uit.

De chaos wordt nog groter nu een eerdere medestander van Smeyers, de partij ‘Christen Democratisch & Vlaams’, niet meer wil samenwerken met haar N-VA partij. En dat komt weer doordat die N-VA vorig jaar de Vlaamse federale regering opblies door de vetrouwenskwestie te stellen. Dus elk voorstel van Smeyers zal bij voorbaat sneuvelen of in elk geval gefrustreerd worden. Dat heeft niets met roken te maken, maar alles met politiek.

Reageer op dit artikel