nieuws

Horeca-advocaat: ‘Algeheel rookverbod komt er toch

Café

Ook voor kleine cafés zonder personeel zal het rookverbod (weer) gaan gelden. Ondanks het feit dat de rechtbank in Breda Café Victoria in deze stad vrijsprak van overtreding van het rookverbod. Dat zegt horeca-advocaat Raoul Meester.

Horeca-advocaat: ‘Algeheel rookverbod komt er toch

In Misset Horeca waarschuwt Meester voor optimisme bij kleine cafés. ‘De regelgeving wordt waarschijnlijk gerepareerd. Het rookverbod gaat ook gelden voor zaken zonder personeel.’

Eind april wordt het hoger beroep van het Openbaar Ministerie behandeld tegen de voor café Victoria gunstige uitspraak. Meester verwacht dat dit nog wel stand zal houden. De uitspraak is immers gedaan op grond van de huidige wetgeving en die zal op deze korte termijn waarschijnlijk nog niet worden aangepast.

‘Daarin wordt nu nog onderscheid gemaakt tussen bedrijven met en zonder personeel. Dit is in mijn ogen nooit de bedoeling van de wetgever geweest. Hier is sprake van overhaaste en onzorgvuldige regelgeving’, aldus Meester.

Reparatie

Ondanks de uitspraak van de rechtbank blijft de Voedsel en Warenautoriteit de kleine cafés wel controleren, zo waarschuwde gezondheidsminister Klink. Cafés mogen er volgens Meester echter niet vanuit gaat dat opgelegde boetes onbetaald kunnen blijven. ‘Het is minder kansrijk, maar ook niet kansloos’, zo waarschuwt hij.

‘Handhaving kan zowel op bestuursrechtelijk als strafrechtelijk niveau plaatsvinden. De bestuursrechter is niet zonder meer gebonden aan de uitspraak van de strafrechter in Breda.’

In politiek Den Haag wordt volgens de advocaat gewerkt aan reparatie van de regelgeving waardoor het rookverbod in de toekomst voor alle bedrijven gaat gelden, met en zonder personeel.

‘Of de bewuste uitspraak van de rechtbank in Breda in de praktijk veel effect zal hebben is nog maar de vraag en deels aan de politiek. Wil men tot wijziging van de regelgeving overgaan? Juridisch lijkt het een eenvoudige stap. Politiek wellicht niet.’’

Meer over Meester’s visie over het rookverbod in Misset Horeca van 17-04-2009.

Reageer op dit artikel