nieuws

Beroemde Amsterdamse neon naar Twents café

Café

Top 100 café ’t Raedthuys in Losser heeft een opvallend kleinood in huis gekregen. De beroemde lichtbak van café ’t Mandje op de Amsterdamse Zeedijk.

Beroemde Amsterdamse neon naar Twents café

Decennialang was de lichtbak van Café ’t Mandje weliswaar gedoofd, maar een opvallend element in het drukke Amsterdamse straatje. Het café zat 26 jaar op slot ten het vorig jaar na een grondige opknapbeurt weer heropende.

Eigenaresse Diana van Laar, nicht van wijlen oud-eigenaresses Bet en Greet van Beeren, deed er alles aan de historische onderdelen zoveel mogelijk terug te brengen in het interieur. Waaronder de fotowanden en de beroemde stropdassen aan het plafond.

Eén jaar na de heropening werd recent de stichting ‘Vrienden van café ’t Mandje opgericht. De Stichting wil de karakteristieke elementen van dit legendarische café behouden en ondersteunt bovendien projecten op het gebied van de emancipatie van homo’s en lesbo’s.

Dit laatste is in de geest van oud-eigenaresse Bet van Beeren die van ’t Mandje ooit het eerste café maakte waar homosexuelen openlijk voor hun geaardheid uit konden komen.

De lancering van de Stichting werd vorige week luister bij gezet met de onthulling van een nieuwe versie van een belangrijk historisch element van het café, de neon aan de voorgevel.

De oude neon is inmiddels overgedragen aan de eigenaren van Top 100 café, ’t Raedthuys in Losser, die het opvallende kleinood op de kop wisten te tikken door de goede contacten die ze met ’t Mandje hebben.

De oude lichtbak zal in de zaak een plaatsje krijgen. Eigenaar Marco Padberg hoopt de lichtbak nog voor het einde van het jaar op te kunnen hangen. ‘Maar het opknappen kost wel even tijd. En is tamelijk duur bovendien.’

Reageer op dit artikel