nieuws

Kamer houdt spoeddebat over rookverbod

Café

De Tweede Kamer houdt een spoeddebat met minister Ab Klink (Volksgezondheid) over de gevolgen voor het rookverbod van de uitspraak van het gerechtshof in Den Bosch. De VDD en de PVV zullen het debat dinsdagmiddag aanvragen. Het is de bedoeling dat het debat nog deze week plaatsvindt.

Kamer houdt spoeddebat over rookverbod

VVD’er Halbe Zijlstra ziet in de uitspraak van het hof een bevestiging van zijn pleidooi om kroegen zonder personeel uit te zonderen van het rookverbod. Hij wil niet dat Klink wacht op een hoger beroep dat nog dient in de zaak tegen het Groningse café De Kachel.

Voortdurende onzekerheid zou funest zijn voor kleine cafés, die in de ogen van de VVD door het rookverbod de grootste moeite hebben het hoofd boven water te houden.

De PVV is de enige partij in de Kamer die af wil van het hele rookverbod. Van een uitzondering voor kleine kroegen zouden juist grotere cafés weer hinder gaan ondervinden, omdat er dan ook geen eerlijke concurrentie is.

Dat punt maakt ook CDA-Kamerlid Cisca Joldersma. Het is juist de reden dat haar partij minister Klink altijd heeft gesteund bij de instelling van een algeheel rookverbod voor de horeca. De christendemocraten houden daar nog altijd aan vast, maar willen nu wel graag van de minister horen hoe het verder moet. ‘Klink is nu aan zet.’

Ook voor coalitiegenoot PvdA blijft het rookverbod het uitgangspunt, al spreekt PvdA’er Lea Bouwmeester wel van een nieuwe situatie. ‘Blijkbaar voldoet de wet nu niet.’ Bouwmeester wil niet direct aan de wet gaan sleutelen, maar wil snel van Klink horen of een rookverbod voor cafés zonder personeel nog wel wettelijk is te regelen.

Reageer op dit artikel