nieuws

Klink: eerst hoger beroep De Kachel afwachten

Café

Minister Ab Klink (Volksgezondheid) wil pas inhoudelijk reageren op de uitspraak van het gerechtshof in Den Bosch over het rookverbod in de horeca als er ook duidelijkheid is over de zaak tegen het Groningse café De Kachel.

Klink: eerst hoger beroep De Kachel afwachten

Omdat de vonnissen van de rechters tegenstrijdig waren, wacht Klink eerst uitspraak in het hoger beroep tegen De Kachel af. Als er dan een duidelijke uitspraak ligt, kan hij pas kijken hoe het verder moet met het rookverbod. Een eventuele aanpassing van de wet hangt ook af van de uitspraken die in hoger beroep zijn gedaan. Eerder zei Klink dat hij een streep door het rookverbod door het gerechtshof niet ziet als een faillissement van deze maatregel.

Wel stelt de minister dat hij niet zal wachten met een reactie op een cassatie. In de zaak tegen café Victoria heeft het Openbaar Ministerie dat meteen na de uitspraak van het hof al gedaan. De controle op het verbod door de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) blijft voorlopig gewoon gehandhaafd.

Begin april sprak de rechtbank in Breda café Victoria al vrij omdat onder het huidige rookverbod kroegen zonder personeel ongelijk worden behandeld: voor hen geldt een verbod, terwijl kroegen met werknemers er alleen maar voor hoeven te zorgen dat deze geen last hebben van sigarettenrook. Dit zou ook met een ventilatiesysteem kunnen worden geregeld. Volgens Klink bestaat er nu geen ongelijkheid, omdat hij één lijn trekt voor alle horecagelegenheden. Juist bij een uitzondering voor kleine kroegen zouden deze in het voordeel zijn ten opzichte van grotere cafés.

Reageer op dit artikel